Onsdag d. 09. november 2016

Vejr: Glem det amerikanske præsidentvalg for her i Skagen var det en lidt lysere morgen end de seneste dage. Flere huller i skydækket viste både blå himmel og sol, men uden meget varme i solen var det stadig koldt med temperatur omkring frysepunktet og frisk vind fra Ø. Senere på dagen lidt tættere skydække, men det holdt tørt hele dagen og sigten var god.

Tog i kulden bilen ud til Det Grå Fyr ved solopgangstid og må på vejen havde passeret en meget sen Turteldue, der ved Vippefyret blev set af LaP kl 08:30 og igen kortvarigt af RoC kl 9. Dagens absolut bedste fugl i Skagen.
Jeg gik over til Ellekrattet og åbnede de 4 net, der stod mest i læ i den friske østenvind. Net som jeg kunne være ved hele tiden og sikre at evt fangst blev håndteret med det samme i den kolde luft. Der var en del bevægelse af små flokke af Sjaggere over området, så jeg gik og håbede på, at flere af dem ville gå ned i net, eller at en ekstrem sjældenhed som en Brundrossel ville dukke op i mellem dem.
Det skete ikke og kl 10:40 havde jeg kun fanget 3 fugle, da jeg blev ringet op af KnP, der spurgte om jeg ville være med til at fylde en bil og køre til Hirtshals, hvor en Sibirisk Jernspurv var set fra morgenstunden.
Det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Tak til KnP, EKr og ALJ for at de ville vente på, at jeg havde lukket net og var kommet fra Ellekrattet inden vi kørte afsted mod dette efterårs største sensation i den nordvesteuropæiske fugleverden. Tæt på 250 Sibirisk Jernspurv er fundet i Europa siden starten af oktober og det er lige ved 10 gange flere end der samlet var set i de foregående 100 år!
Da vi nåede frem til industriområdet bag Nordsømuseum i Hirtshals var fuglen stadig i området og holdt til midt i en bunke af store sten. Den kom ud og viste sig fint frit fremme i 5-10 sekunder ad gangen, men holdt sig ellers meget skjult og kunne være helt gemt i stenbunken i op til 20 minutter. Tidligere på morgenen havde den været lidt mere fremme i nogle nærtstående havtornbuske, hvor den blev fundet af Brian Ravnborg. Stor tak til ham for fundet at den flotte art og sejt at udnyttet en times ventetid på bilens hjulskift til at tage kikkerten med og gå ud og eftersøge fugle i det område i “sibirisk” kulde!

Nu er der så gået hul på bylden i det Nordjyske og hvem ved, om der ikke kan blive fundet en i Skagen inden året er omme. Der er mange steder de kan dukke op – lige fra Buttervejens industriområde, over fodringspladser i byens haver til opskyllet tang på stranden, så bare ud og led. Ud over ihærdig indsats skal der dog nok også held til når jeg tænker på dagens oplevelser ved stenbunken i Hirtshals. Den bunke kunne man havde gået forbi mange gange på en halv time uden at se fuglen!

Vel tilbage i Skagen købte jeg lidt ekstra god mad til at fejre en ny “lifer”, så jeg gik i seng med fyldt mave og god varme i sjæl og legeme  efter en kold men stor oplevelse i Hirtshals, hvor det ud over den Sibiriske Jernspurv også blev til møde med en række fuglekiggere. Bl.a. en del af de gamle venner fra Østjylland, der havde taget turen mod nordvest for at connecte med Sibirien.

Ringmærkning:
Fuglekonge  1
Blåmejse  1 – aflæst, mærket d. 30/10-2016
Dompap, Lille  1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s