Tirsdag d. 01 november 2016

Vejr: Dagen startede halvskyet, men en klar blå himmel tog over i løbet af formiddagen med masser af sol. Vinden startede jævn fra V, tog til i styrke og drejede mod NV. Var af hård styrke det meste af dagen, men vindstød af kuling styrke nåede Skagen til aften. Temperaturen fra 8 til 10 grader og rigtig god sigt hele dagen.

På grund af vindens styrke og retning opgav jeg ringmærkningen i dag og var først sent ude ved Fyret da solen stod op. Mødte SSC, der havde første dag på jobbet som naturvejleder – stort held og lykke med de opgaver til Simon og jeg glæder mig til en masse kompetent vejledning omkring ringmærkningen fremover!
Efter snakken med SSC gik jeg en tur rundt og tjekkede Fyrhaverne og Ellekrattet, hvor der igen var ret fugletomt og jeg blev bekræftet i, at det ikke rigtig gav mening at forsøge ringmærkning i dagens blæst.
På vej tilbage til Fyret fik jeg hilst på JoK og Igor, der var på vej ud til Grenen. Selv satte jeg mig i klitten ved Det Grå Fyr og tjekkede Kattegat. Kunne se de 1000 rastende Suler over Revet og følge en del Alke, der trak ud af Kattegat. Meget af tiden gik dog med tjek af de rastende havdykænder og det lykkedes da også midt på formiddagen at genfinde Brilleanden fra i går.
Den blev i området hele dagen fra ud for Drachmann´s grav til vest for Det Grå Fyr. ALJ fik i dag set den godt i mit teleskop, mens KnP kom forbi ved middagstid på vej hjem fra morgenens obs ved Grenen og fik nogle videosekvenser af fuglen gennem sit teleskop, samtidig med at et par fynske fuglekiggere også forsøgte sig med fotograferingen.
Mit eget bidrag i den sammenhæng med en beskeden 300mm telelinse er her.

Jeg gik igen en tur rundt ved Fyrhaverne og Ellekrattet midt på eftermiddagen, men bortset fra lidt flokke af Sjagger og Silkehaler var der ikke meget at kommet efter blandt småfuglene og jeg satte mig igen en time i klitten ved Det Grå Fyr inden jeg tog tidligt hjem. Gennem dagen talte jeg ikke systematisk de trækkende fugle, da jeg brugte meget tid med zoom på de rastende fugle og altså også gik et par ture undervejs. Alligevel kom jeg op på 510 Alke, der trak vest ud af Kattegat. Det var i det hele taget en stor dag for Alk, da KnP og EKr indtil middag fra Verdens Ende 2 havde talt 6690 stk, der trak øst ind i Kattegat. Fugle jeg ikke fik set fra Det Grå Fyr, da de går for langt ude når de først har rundet det yderste af revet og drejer ind i Kattegat. Et eksempel på, at man kan få vidt forskellige tal alt efter placering og hvor systematisk man tæller.
Da jeg som sagt brugte meget tid på de rastende fugle havde jeg også 1 Sortstrubet Lom,  385 Ederfugl,  117 Sortand, 10 Fløjlsand, 8 Havlit, 15 Toppet Skallesluger og 2 Tejst – alt sammen fugle, der ikke blev set fra Grenen.
Derude blev der til gengæld noteret 13 Mallemuk, 43 Sangsvane, 1 Storkjove og 1 1k Havterne over havet, mens der blandt småfuglene rastede 1 Bjergpiber, en sen Stenpikker og 50 Snespurve. Af småfugle ud for Det Grå Fyr måtte jeg nøjes med 4 Skærpiber – stadig uden at genfinde den ringmærkede fugl. En enkelt Spurvehøg kæmpede sig mod vinden ind fra Kattegat kraftigt moppet af måger, da den kom nær land, men ellers så jeg ingen rovfugle i blæsten.

Ud over fugle, så var der i dag en masse rastende sæler på Grenens spids i den første morgentime. 2 Grå Sæler og hele 59 spættede Sæler, hvilket er ny rekord for området!
Selv havde jeg en gruppe på 8 Spættede Sæler, der svømmede ind mod Sønderstrand tæt på kysten.

img_7479

Rekordmorgen med Spættet sæl på Grenen. Mindst 59 ungdyr sammen med et monster af en Gråsæl han lå på Grenens spids ved solopgang. Den gamle dagsrekord for Spættet sæl på Grenen var 50 d. 16/3 2012. Foto: KnP.

img_7526

Gråsæl han sammen med ung Spættet sæl, Grenen 1/11 2016. Foto: KnP.

grasael-ad-han-grenen-26-10

Dagens Gråsæl kunne meget vel være samme individ som denne han fotograferet på Grenen 26/10 2015. Ser man bort fra, at fotos er taget under forskellige vejrforhold – henholdsvis i overskyet vejr og i solskin – er pelsfarve og lyse pletter på halsen identiske. Foto: KnP.

Vejrudsigten varsler fortsat blæst det næste døgn, så det bliver nok først torsdag, at jeg igen kan åbne net for ringmærkning og onsdagen må jeg nyde at have tid til fuglene ved havet.

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s