Onsdag d. 26 oktober 2016

Vejr: Startede med svag vind fra SV, der i løbet af dagen tog til og blev jævn til frisk. Halvskyet fra morgenstunden, men hurtigt blev det helt overskyet og gråt. Finregn fra kl 14 og senere egentlige regnbyger. Temperatur fra 5 til 9 grader. God sigt i dagens første halvdel, derefter moderat sigt i finregnen.

Var spændt på, hvad der ventede med vindens drejning til SV og de sidste par dages gode antal af fugle. Valgte kun at åbne net i Fyrhaverne fra starten af for at sikre mig, at jeg ville kunne følge med og ikke bruge for lang tid på gåturen til Ellekrattet. Efter de første par timer stod det nu klart, at Fuglekongerne ikke kom igennem området i dag, så jeg gik over til Ellekrattet og åbnede de net kl 9:30. Lukkede dog igen ved Ellekrattet lige efter middag, da regnbyger lå og truede.
Regnbygerne kom dog først efter kl 14, så jeg fik lige et par timer ekstra med åbne net i Fyrhaverne. Et par timer hvor ALJ igen dukkede op for a følge ringmærkningen.
Det blev til 62 mærkede og 9 aflæste fugle, så der var noget mere ro på end i går.
Som nævnt var næsten alle Fuglekonger væk fra området. Det var i stedet Dompap, der dominerede med 20 stk. Lidt sjov at det er totalt blandede flokke af Stor og Lille Dompap.
En af de Store kaldte i øvrigt med “trompet” kaldet da den blev sluppet.
Blandt de aflæste fugle var en genfangst af en Musvit fra Michael Anchers mærkninger – samme fugl som jeg havde få et par dage siden.
Lige som ALJ ville til og hjem gik vi en tur op på klitten ved fyret og tjekkede havet og stranden. Jeg havde tidligere haft en trækkende Bjergvipstjert og hørt Skærpiber langs stranden og vi så ret hurtigt en Skærpiber på kystsikringen ud for Det Grå Fyr. Jeg kunne i håndkikkerten se en blank metalring på højre ben, så jeg hentede mit kamera og forsøgte at snige mig ned til fuglen. Desværre var det nu så mørkt og gråt i vejret, at jeg i fuglens omgivelser af mørke sten ikke fik ordentlige fotos, men det viste sig at fuglen også havde en gul farvering på venstre tarsus – muligvis er den ringmærket i et norsk projekt med Skærpibere. Jeg håber den bliver i området og give mig chancen for en aflæsning af ringen i morgen. Det ville være en fin art at få på listen over aflæste fugle!

ALJ tog nu hjem, mens jeg stadig passede et par net lige til finregnen kom. Lukkede helt for ringmærkningen og ville tjekke stranden og høfterne igen, da den farvemærkede Skærpiber stadig spøgte i min bevidsthed – plus den evige chance for en spændende Stenpikker eller andet godt langs stranden. Fandt hverken Skærpiberen igen eller en SU art, men blev alligevel noget overrasket, da jeg opdagede, at en Vandstær sad i ly for vind og finregn mellem stenene på det første høfte. Det er ikke årligt, at den art bliver set i Skagen, men når det sker er det oftest her omkring måndesskiftet oktober/november.

dsc_2914

En lokal sjældenhed for Skagen var denne Vandstær, der i eftermiddagens mørke vejr med finregn søgte ly mellem de store sten, der danner kystsikringen ud for Det Grå Fyr. Var det ikke for den hvide strube og bryst, så havde den været godt camoufleret i de omgivelser. Foto: MJH

Der var ikke andre fuglekiggere i nærheden i det efterhånden dårlige vejr midt på eftermiddagen, så jeg tror ikke andre nåede ud og fik set fuglen. Der var dog godt besøgt på Grenen i morgen og formiddagstimerne af RoC, KnP, JoK, OS m.fl.
De havde igen glæde af den unge hun Steppehøg, men ellers var det havobsen der var spændende med en sen Sodfarvet Skråpe, 1500 Suler over revet, 15 Havlit, 144 Ride, 66 Lomvie og hele 7620 Alk!

img_7399

Steppehøg 1K hun, Grenen 26/10 2016. Foto: KnP.

Ud over Steppehøgen var der blandt rovfuglene et par Fjeldvåger og en Dværgfalk, mens småfugle bl.a. inkluderede 7 Bjerglærke, 1 Bjergpiber, 11 Skægmejse, 1 Stor Tornskade, 16 Snespurv og 4 Lapværling.

Ringmærkning:
Engpiber  1
Gærdesmutte  3
Rødhals  9
Solsort  3
Sangdrossel  1
Munk  1
Fuglekonge  11 – deraf én aflæst, mærket 25/10-2016
Træløber, nordlig  2 – deraf én aflæst, mærket 11/10-2016
Musvit  7 – deraf én aflæst, mærket af Michael Ancher, Nordstjernevej
Blåmejse  3 – alle aflæst mærket 5/9 og 2 stk 24/10-2016
Halemejse, nordlig  3 – alle aflæst, mærket 25/10-2016
Grønirisk  2
Bogfinke  1
Gråsisken, stor  1
Gråsisken, lille  2
Dompap, stor  8
Dompap, lille  12
Gulspurv  1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s