Mandag d. 17 oktober 2016

Vejr: Gråt i gråt med finregn og fugt i luften det meste af dagen. Vinden kom fra SØ og var frisk til hård. Temperatur hele døgnet jævne 8-10 grader og sigten moderat i den fugtige luft.

DMI havde egentlig varslet en tørvejrsdag, men her gik vi rundt i blæst og finregn det meste af dagen. Jeg holdt mig til at åbne de 6 net ved Ellekrattet, så jeg var sikker på, at kunne håndtere fuglene inden de evt ville blive våde af at ligge i nettene.
Det blev nu ikke nogen stor fangstdag med kun 15 mærkede og 1 aflæsning i tidsrummet fra 7:30 til 15:30.
Dagen blev redet af nogle fine arter med en Rødtoppet Fuglekonge kl 10, 2 Dompap kl 12:45 og en Vandrikse kl 13:30 – alle nye arter på årets ringmærkningsliste.

Den Rødtoppede Fuglekonge er altid en populær fugl og EC, SKr, KBC, MER og SSH skyndte sig til Ellekrattet fra deres gåture på Grenen for at se den. ALJ kom på cykle i modvinden ind fra byen og nåede desværre ikke frem inden jeg slap fuglen fri. Den havde ikke meget fedt på sig og selv om jeg holdt den varm i hånden, så valgte jeg at slippe den tidligt så den kunne komme ud og fouragere.


ALJ kom med mig rundt de næste timer og fik da set ringmærkningen af de 2 Dompap og nogle Gråsisken, men det lykkedes ikke at genfinde den Rødtoppede efter jeg havde sluppet den. De 2 Dompap var begge hunner og havde vingemål midt mellem den Sydlige og den Nordlige race, så jeg tør ikke sætte race på dem. Gråsisken bliver også ved med at forvirre – dagens fugle blev udgjort af 2 stk, der havde dragt som Stor Gråsisken, men med klart mindre vingemål end dagens fugl med dragt som Lille Gråsisken, altså den omvendte verden..
Efter ALJ var taget hjem gik der en lille time, så rendte en Vandrikse ind i nederste fag af et net. KnP rykkede hurtigt ud og var fotograf, mens Thomas M. og frue var heldige og tilfældigt kom forbi mens jeg stod med fuglen i hånden.

img_7123

Vandrikse adult, ringmærket ved Ellekrattet 17/10 2016. Foto: KnP.

Da jeg kl 15 var ved at ville lukke dukkede EC op på ny efter at havde været en tur rundt ved Buttervej og Nordstrand, så jeg havde en masse godt selskab gennem dagen.

Af fugle var der ud over de ringmærkede en del liv af småfugle i buskene og overflyvende, med de forventede arter for årstiden. I morgentimerne gik en ung Mørkbuget Knortegås langt inde ad Sandormesporet og var meget tillidsfuld, men det var begrænset, hvor lang tid jeg holdt mig væk fra nettene pga finregnen, så dagens udvalgte tal for Grenen stammer fra EC.
Mørkbuget Knortegås 6, Bjergand 4, Strandhjejle 6, Sandløber 26, Hvid Vipstjert 4, Stær 1000, Bjergirisk 93, Lapværling 10, Gulspurv 8 og Rørspurv 100.
Fra hans tjek af Buttervejen kan nævnes en gruppe på 6 Husrødstjert.

KnP brugte tiden fra kl 8 til 12 med havobs fra Nordstrand og havde et fint træk af Alke med fl.g. udvalgte tal: Rødstrubet Lom 17, Islom 1, Gråstrubet Lappedykker 3, Sule 131, Ederfugl 766, Havlit 5, Sortand 412, Fløjlsand 29, Lomvie 43, Alk 2092 og Tejst 9.
Han havde også en rastende Blå Kærhøg på en dag, hvor det ellers var meget tamt med rovfugle. Alt jeg så gennem dagen af den gruppe var en Spurvehøg og en Tårnfalk!

Resten af efterårsferien ser svær ud vejrmæssigt for ringmærkningen med den konstante vind fra østlige retninger og en del nedbør, men forhåbentlig giver ferien flere folk lejlighed til at komme ud og kratluske. Der må kunne findes andre spændende småfugle i Skagen end en Rødtoppet Fuglekonge..

Ringmærkning:
Vandrikse  1
Gærdesmutte  4
Rødhals  1
Fuglekonge  2
Rødtoppet Fuglekonge  1
Træløber, Nordlig  1
Musvit  1 – aflæst, mærket 15/8-2016
Gråsisken, lille  1
Gråsisken, stor  2
Dompap  2

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s