Fredag d. 14 oktober 2016

Vejr: En lille forandring i vejret på Danmarks top, men desværre blot til endnu mere blæst fra Ø og ØSØ, hvor vinden i dag var oppe i hård styrke. Efter en overskyet morgen kom der opklaring fra kl 10 til 3/8 skydække og en hel del sol resten af dagen. Temperatur fra 6 til 11 grader og klar luft med god sigt.

Prøvede igen at åbne de samme net i Fyrhaverne og Ellekrattet som i går, men med øget vindstyrke var der mere bevægelse i selv de net, der stod mest i læ. Startede dog rimeligt med 30 fugle fanget på de første 2 timer, men da solen kom frem var det slut med at få fugle i nettene. På de to timer fra middag til jeg lukkede kl 14 fangede jeg ikke en eneste ny fugl og dagens total blev på 40 mærkede og 10 aflæste.
Gærdesmutte var igen relativ talrig med 8 mærket, mens Fuglekonge stod for 12 af dagens fugle og de Nordlige Halemejser kom ind med 7 nye og 3 aflæste fra i går.
Undervejs skræmte jeg flokken på 6 Agerhøns ud fra Fyrhaverne, mens en del Sjaggere fløj rundt og også rastede på Storsig heden. Blandt de overflyvende fugle kom en enkelt flok på 12 Stor Korsnæb lavt over Ellekrattet, så meget tyder på, at den art bygger op til et stort efterår.

Jeg formåede altså ikke at fortsætte en stigende fangstkurve og nå over 100 fugle på en dag, men det kunne Michael Ancher til gengæld i sit område. Han mærkede 103 fugle og aflæste 16. Fuglekonge var dominerende med 64 mærkede, dernæst kom Rødhals med 10 og Musvit med 9 stk. Sjovt nok, så havde han kun 1 Gærdesmutte, hvor jeg de sidste par dage har følt, at der gemte sig en Gærdesmutte inde i de fleste buske på Grenen.

JoK gjorde det godt på en morgentur rundt på Grenen og fandt kl 9:30 årets anden Dværgværling ved klitrækken mellem Verdens Ende og Grenen Museum.
Jeg valgte efter at havde lukket net, at bruge 3 eftermiddags timer på at gå rundt og tjekke det samme område, Sylvia-stien, Sandormesporet og de yderste østlige klitrækker på Grenen.
Desværre kunne jeg ikke genfinde Dværgværlingen, men jeg fik da alligevel set lidt fugle undervejs. Der fløj 2 Landsvaler lavt over sivene og det kan meget vel blive de sidste svaler jeg ser i år. En flok på 1100 Stære rastede og det samme gjorde 25 Engpibere, 8 Nordlig Halemejse, 3 Nordlig Dompap, 32 Bjergirisk og så de værlinge, som jeg fokuserede på at få tjekket: 3 Gulspurve, 40 Rørspurve og hele 7 Lapværlinge.
Det var svære betingelser i den hårde vind med sandfygning i klitterne og fuglenes stemmer blæste også væk, men enkelte af værlingene opførte sig pænt og kunne ses på tæt hold.

dsc_2858

Det blev ikke til foto af dagens Dværgværling, men en Lapværling kom ud fra skjul af vegetationen og stod lidt i de sandklitter, som den hårde østenvind flytter rundt på i disse dage. Foto: MJH

Ringmærkning:
Stor Flagspætte, sydlig  1
Gærdesmutte  8
Rødhals  7 – deraf 4 aflæst, mærket 24/9, 3/10 og 2 stk 13/10-2016
Vindrossel  1
Munk  1 – aflæst, mærket 13/10-2016
Fuglekonge  12
Træløber, nordlig  2
Musvit  4 – deraf én aflæst, mærket 20/9-2016
Blåmejse  2 – deraf én aflæst, mærket 9/9-2016
Sortmejse  2
Halemejse, nordlig  10 – deraf 3 aflæst, mærket 13/10-2016

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s