Lørdag d. 01. oktober 2016

Vejr: En flot første dag i oktober med masser af sol. Skydækket holdt sig omkring 3/8 hele dagen og temperaturen steg fra 12 til 17 grader, mens vinden var jævn fra SV til V. God sigt hele dagen og ingen nedbør over Skagens Odde, selvom enkelte byger kunne ses passere ude over Kattegat.

Efter dagene med blæst kunne jeg igen åbne net i Fyrhaverne og var i gang med ringmærkningen fra morgenstunden til jeg havde lukket kl 15:30.
Det blev til 39 mærkede og 4 aflæsninger af 9 arter, med 12 mærkede Fuglekonger og 10 Rødhalse som dagens talrigeste. En enkelt Engpiber blev også mærket – en art jeg ikke har mange af i nettene, selvom den er meget talrig på træk over området.

Da jeg ankom og tjekkede stranden inden jeg gik ud og åbnede net, rastede mange måger ud for forsvarets observationspost. Jeg havde planlagt, at se nærmere på dem i en af de første pauser mellem netrunder, men allerede efter første runde kom en jæger i motorbåd sejlende helt tæt på kysten og begyndte at skyde Ederfugle. Det fik alle fugle fra både stranden og det kystnære Kattegat til at flygte, så det var helt tomt, da jeg fik tid til at kigge ud over havet.
Inden på land var der også gang i jagten – ikke på fugle, men på Rådyr, hvor der lød flere skud fra den del af Storsig, der er tættere på Skagen. Jeg kan kun krydse fingre for, at jægerne rent faktisk for skudt de Rådyr og at jagten ikke bare betyder, at jeg den kommende tid har skræmte Rådyr til at løbe ind i åbne net.

Mere positivt var besøg i løbet af formiddagen af både ALJ, MEP og Jytte, der kom med kikkerter og ikke geværer for at følge mit virke med ringmærkningen.
Undervejs kunne jeg sammen med ALJ nyde synet af en ung Havørn, der kom ud over Nedermosen og Grenen for at gå til rast i toppen af nåletræerne ved Storsig. Der blev den i 10 minutter mobbet af Gråkrager og Husskader, inden den forsvandt mod SV lavt over byen.
En time senere var det en immature Havørn, der tog turen dog i stor højde og uden at gå til rast.

Jeg brugte altså dagen ved nettene, mens RoC havde en sej heldagsobs fra Verdens Ende med selskab i morgen og formiddagstimerne af bl.a. FLS, KK og MCh.
De havde en forrygende havfugledag, der ud over en SU art – trækkende adult Topskarv – havde et højdepunkt med en ung Sabinemåge trækkende V ret tæt på kysten.
Af andre fugle på vej ud af Kattegat var der igen nogle fine tal, hvor 135 Storkjover er imponerende.
Blandt dagens tal var der i øvrigt 1 Sortstrubet Lom, 30 Rødstrubet Lom, 250 Mallemuk, 3 Sodfarvet Skråpe, 1800 Sule, 2 Almindelig Kjove, 1 Lille Kjove.
Af rastende vadefugle kan nævnes 8 Strandhjejle og 1 Dværgryle, mens småfuglene bl.a. talte efterårets første overflyvende Storpiber, 1 Bjerglærke og 5 Laplandsværling.

dsc_2694

På en dag, hvor folk fra Verdens Ende kunne se en masse havfugle trække ud af Kattegat, så var alt jeg kunne nyde efter at en jæger havde drevet jagt på Ederfugle en adult Rødstrubet Lom, der midt på eftermiddagen rastede lige bag kystsikringen ud for Det Grå Fyr. Foto: MJH

Inde ved Nordstjernevej/Heden havde Michael Anker gang i ringmærkningen og fangede 30 fugle. Bl.a. en Stor Flagspætte, mens de største tal var 7 Rødhalse og 7 Gransangere, så han havde klart flere sangere i sit område end jeg.

Ringmærkning v. Fyrhaverne:
Engpiber 1
Jernspurv 5
Rødhals 13 – deraf 3 aflæst, mærket 20/9 og 2 stk 24/9-2016
Sangdrossel 2
Munk 2
Gransanger 2
Fuglekonge 13 – deraf én aflæst, mærket 24/9-2016
Musvit 2
Blåmejse 3

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s