Torsdag d. 29. september 2016

Vejr: Regn hele morgenen til kl 9, hvorefter der kom opklaring med vekslende skydække resten af dagen. Med hård vind fra SV til V blæste skyerne hurtigt forbi og gav plads til en del sol. Enkelte korte, men intensive, regnbyger blev det også til i løbet af eftermiddag og aften. Sidst på dagen og gennem aftenen var vinden taget til og blæste med kuling styrke og kraftige vindstød. Med passagen af en koldfront, var luften klar med fremragende sigt bortset fra perioderne med regn.

Regn og blæst gjorde, at jeg holdt mig hjemme til efter kl 9. Da jeg tog ud gik jeg igen en runde i Fyrhaverne og Ellekrattet for at tjekke, at alle net stod fint lukkede efter regn og rusk. Det gjorde de og resten af dagen brugte jeg på en gåtur ud ad Sandormsporet og ned ad Nordstrand, hvor jeg opholdt mig i klitterne det meste af dagen.
Returnerede og var igen ved Sandormesporet kl 17, hvor kombinationen af blæst og springflod gav høj vandstand, så stranden på Grenen var næsten rykket helt ind til klitrækken.

Fuglemæssigt startede jeg med en Ringdrossel, der rastede i havtornekrat lidt vest for enden af Sandormesporet. Gåturen på indersiden af klitrækken mod Nordstrand gav 10 opflyvende Dobbeltbekkasin, et par Krikænder foruden de sædvanlige Rørspurve, der trykkede godt i vegetationen i den friske vind.
RoC var også ude inden arbejdet kaldte og fandt en Dværgryle, 3 Enkeltbekkasin og 1 Laplandsværling i området ved Verdens End og Strandengssøen.
JoK gik rundt ved Storsig på sin tur med Igor og havde der en Tredækker. Så vidt jeg ved den første i Skagen i dette efterår, hvor der ellers er blevet set en del rundt omkring i det Nordjyske.

Det meste af min tid blev brugt på obsposter i klitten med teleskopet rette mod havet, samt tjek af måger på stranden.
Igen var der heroppe mangel på stormfugle og jeg så ikke en eneste Mallemuk, skråpe eller stormsvale. Suler var der dog mange af og der var konstant fugle i luften, men svære at holde styr på, da de fouragerede og fløj mod både vest og øst. Min vurdering af dagens antal endte på ca. 600, men det var håbløst at få et eksakt antal i forhold til gengangere blandt Suler, der fløj frem og tilbage ude over det oprørte hav.
Det blev kun til en Almindelig Kjove – en immature lys fase – der trak vest og var så flink at komme i en periode med fint sollys.
Af alkefugle blev det til 15 Lomvie, der alle tak øst, mens dagens 10 Rødstrubede Lommer var rastende fugle.

Brugte også tid på mågerne, hvor der var 860 Sølvmåger, 229 Svartbage, 35 Sildemåger og 30 Stormmåger at gennemgå for andre arter og farveringe. Jeg fandt ikke andre arter imellem, så det blev kun til en række aflæsninger af Svartbage og Sølvmåger, selvom de rastende flokke på stranden blev flyttet noget rundt af strandvandrere og folk med løse hunde. På et tidspunkt rastede en ung Kortnæbbet Gås midt inde i en tæt flok af Svartbage og Sølvmåger, men den forsvandt helt fra området efter at flokken var skræmt op af en løs hund.


Over havet trak 115 Rider mod øst, men ingen Dværgmåger eller drømmen om en Sabinemåge blev til noget i dag. Af terner blev det kun til 3 Splitterner  og samme antal blev det overraskende til af indtrækkende Tårnfalke, der kom ind fra stik nordlig retning.

På vej hjemad fandt jeg 5 rastende Bjerglærker ved enden af Sandormesporet. De første dette efterår og det viste sig, at Werner Larsson allerede havde haft 4 af dem samme sted kl 15, så de har minimum rastet i området i 2 timer.
Langs sporet var der også en tillidsfuld Stenpikker – vi er efterhånden så langt inde i efteråret, at det tynder ud i antallet af den art og chancen for en af de sjældne stiger, men sjældenheden må vente til en anden dag.

dsc_2590

De første Bjerglærker jeg har set dette efterår rastede i læ ved de yderste klitter for enden af Sandormesporet. Foto: MJH

dsc_2606

Tillidsfuld Stenpikker poserer for fotografen. Skulle en af de sjældne dukke op senere på efteråret, må den godt være ligeså samarbejdsvillig 🙂 Foto: MJH

Jeg forventer, at fredag igen bliver for blæsende til ringmærkning og vil på ny prøve havobs. Vinden skulle aftage lidt og gå i rent vest, så måske kommer der lidt stormfugle ud fra Kattegat i løbet af dagen.
Michael Anker er ankommet for en forlænget weekend og har gjort klar til ringmærkning i sit område, hvor der er lidt mere læ af beplantningen end jeg har ved Fyrhaverne.
Bliver spændende hvad han melder om de næste dage.

Blog v. MJH

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s