Onsdag d. 28. september 2016

Vejr: Frisk til hård vind der startede i SV og midt på dagen drejede til V. Vekslende skydække med flere regnbyger, men også perioder med sol. Temperatur uden den store døgnsvingning med 15-17 grader. Sigten varierede meget med generelt klart vejr, men begrænset sigt i regnbygerne.

Som ventet blev det en dag uden ringmærkning i blæsten og dagen blev brugt på havobs. Kom dog først ud til de yderste klitter på Grenen kl 7:45, da jeg lige tog en tur rundt og tjekkede, at alle net stod som de skulle i blæsten.
Blev ude i klitten til 11:15, hvor jeg havde fået nok af at se på de turister, der begyndte at komme ud på Grenens spids og stå klods op ad de par Spættede Sæler, der lå og hvilede sig i strandkanten. En skoleklasse? af teenagere omringede dem med deres smartphones på få cm afstand og en af pigerne skulle lige vise sig og var så sej, da hun turde puffe til den sæl med foden – hvad er det lige der sker?
Måske er jeg ikke den rette til at brokke mig, når jeg nu går rundt og fanger fugle, men alligevel..

dsc_2514

Med blæsten var der godt gang i bølgernes bryden over revet. Vandstanden var høj så der kom i dag vand ind i den nye strandsø til glæde for knortegæs, måger og vadefugle. Her er billedet taget en halv time før turisterne dukker op, så de to Spættede Sæler har endnu ro til at hvile sig på strandkanten. Foto: MJH

I stedet for at sidde og blive mere trist over turistres opførelse, så gik jeg langs de yderste klitter mod Nordstrand. Der var stadig en del værlinge i området, men i blæsten forsvandt en del af deres stemmer og jeg fandt kun 2 Laplandsværlinge og enkelte Gulspurve mellem 50 Rørspurve.
Nordstrand havde jeg for mig selv, bortset fra rastende måger og skarver, så jeg nød havobsen frem til kl 15.
RoC var på Grenen hele morgenen frem til middag og igen sidst på eftermiddagen, hvor EC også var ude.
Der var således dækning af trækket over havet i stort set alle lyse timer, men vind fra SV er ikke den bedste retning for havfugleobs ved Skagen.
Hvor de længere nede af Vestkysten havde gang i stormfugle, så var den gruppe kun repræsenteret af 2 Mallemukker ved Skagen i dag. Kjover svigtede også med kun 1 Almindelig Kjove.
Suler var der tilgengæld godt gang i og samlet var der 750 gennem dagen.
Lommer var repræsenteret af 15 Rødstrubede og 1 Sortstrubet Lom, mens 2 Gråstrubet Lappedykkere trak SØ. 380 Sortand og 230 Ederfugle rastede på havet, mens morgenen havde en flok på 9 Lysbugede Knortegæs, der kom ind og gav selskab i den yderste strandsø til den statinonære adulte Mørkbugede Knortegås. Det var to familier af Lysbugede med h.h.v. 3 og 2 unger. Det ville være rigtig godt, hvis det er et tegn på en god ynglesæson for Svalbard bestanden af Lysbugede – de trænger i den grad til det!
Sidst på dagen var der yderligere en flok på 34 Lysbugede Knortegæs trækkende Ø.

Blandt mågerne var dagens bedste en 3K Sorthovedet Måge og lidt Rider med 30 rastende og 145 trækkende gennem dagen. De fleste terner er allerede længere mod syd og kun 1 Fjordterne og 8 Splitterner blev set.  Af alkefugle nåede vi 23 Lomvie og 4 Alk, med ca. samme antal ubestemte af disse to arter drønende forbi lavt over bølgerne på for lang afstand.
Af vadefugle fik jeg samlet set 48 Sandløbere på min tur fra Grenen til Nordstrand, mens 6 Strandhjejler og 18 Almindelig Ryler holdt til på Grenen. RoC havde desuden 3 Enkeltbekkasiner.

Jeg sluttede dagen sammen med min vært Bo, der inviterede til Jørgens Spisehus for onsdagsretten stegt flæsk og kartofler med persillesovs – ikke tosset ovenpå en dag i en forblæst klit.
Det er svært at forstå, at jeg kun har en god måned tilbage af efterårssæsonen til at nyde Skawboernes gæstfrihed!
Blandt dagens flinke nordjyder var også Anette Aaen, der sendte mig besked om, at kigge mod øst, hvor en Sortbrynet Albatros i morgenstunden blev set trækkende syd langs kysten lige ovre på den anden side. Den nåede altså ikke ud af Kattegat og forbi Grenen i dag, men jeg er på plads igen  klitten i morgen, hvor det stadig blæser med hård vind til kuling!

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s