Søndag d. 25. september 2016

Vejr: Fra morgenen af var vinden drejet til SSØ og var af jævn styrke. Den holdt sig i S resten af dagen og steg over middag i styrke til frisk vind. Solen var fremme på en blå efterårshimmel med få skyer og en temperatur fra 14 til 19 grader. Sigten god, dog med lidt dis i horisonten

Startede morgenen med at overraske endnu et pattedyr i cykellygtens skær, da en Brud var på jagt langs soklen af Oliehuset i det jeg svingede ind fra Fyrvej. Den løb hurtigt ind i skjul i bunden af Fyrhaven, så jeg startede med at sætte net i fyrhaven lidt højere end normalt.
Selvom rovdyr også har ret til mad, så ville jeg være lidt ked af, at komme retur fra åbningsrunden og finde en Gærdesmutte eller Rødhals fanget i nederste fag og med hovedet bidt af. Det var dog en dag, hvor jeg ikke behøvede at bekymre mig mere om det – der var med søndenvinden sket et skifte, så der ingen fugle var i området.
Jeg mærkede kun 5 fugle og aflæste 3 på lidt over 5 timer og valgte at stoppe tidligt mellem kl. 12 og 13.
Blandt de mærkede var en Topmejse, hvilket er første gang i september efter at jeg havde arten flere gange i august. Den blev mærket ved Ellekrattet på en runde, hvor Simon S. Christiansen og Trine Søndergaard var med.

dsc_0047

Trine Søndergaard fik lov at holde og slippe dagens Topmejs fri efter ringmærkningen ved Ellekrattet. Måske er der håb om nye unge ringmærkere på vej til Skagen Fuglestation i de kommende år.. Foto: MJH

Sidst på runden dukkede Ulla og Egon Østergaard også op, så jeg havde fornemt selskab af 2 DOF hovedbestyrelsesmedlemmer i dag. Retur ved Oliehuset tænkte jeg, at gæsterne nok kunne være interesseret i at se, hvordan renoveringen af Fyrmesterboligen skrider frem.
Danmarks flinkest malersvend var på arbejde for at udnytte det flotte søndagsvejr til at male udvendigt og vi fik aftalt, at gæsterne kunne gå ind og se på boligen, mens jeg returnerede til endnu en runde ved nettene.
Da jeg kom tilbage fra den tur passede det med, at Simon og Trine tog afsked for at prøve at finde nogle Laplandsværlinge yderst på Grenen, mens Egon og Ulla gik med på en ny runde, så de også kunne nå at se en fugl i hånden. Det lykkedes med genfangst af en Rødhals og den unge Tornsanger, der har været her en uge og nu er godt fedet op.

Det blev faktisk en dag med flere gæster end fugle, da EC igen sad over middag ved Oliehuset og ventede på, at jeg kom retur fra en netrunde. Det var den runde, hvor jeg havde valgt at lukke pga manglen på fugle, så hverken EC eller MEP og frue, der også var dukket op, fik set fugle i hånden i dag.
EC kunne berette, at det også var en lidt tynd morgen på Grenen. Der var under 100 Suler, en enkelt Sortstrubet Lom og enkelte af hver af Dværgfalk og Tårnfalk. Et par vadefuglearter gjorde det godt med minimum 15 rastende Dobbeltbekkasin og 4 rast + 26 SØ trækkende Strandhjejler, hvilket er et stort efterårstal for den art i Skagen.
Dagens bedste småfugle var igen en rastende Rødstrubet Piber og nu 7 Laplandsværlinge. En enkelt Bjergvipstjert blev det til, mens flokken af Rørspurve var nede på 120 stk.
Af andre flokke var der 180 Stære i flere mindre grupper, så alle var nemme at tjekke for Rosenstær – dog med negativt resultat.
5 Agerhøns trådte jeg to gange op inde i Fyrhaverne, hvilket er første gang jeg ser dem væk fra heden eller Åkandevej. Den anden gang jeg trådte dem op, var en af dem kun en meter fra at flyve i et net – rigtigt ærgerligt, for det ville være en ny ringmærkningsart for mig.

Jeg får måske chancen igen i løbet af de næste to dage med net åbne. Derefter ser det ud til, at resten af den kommende uge vil byde på så meget blæst og nedbør, at jeg ikke kan have net åbne onsdag til fredag.
Vi må se hvor galt det går,  men måske er det vejrskifte der skal til for at jeg igen ser fugle komme ind til Fyrhaverne.
Jeg udnyttede manglen på fugle i dag og det, at maleren var på arbejde, til at tage en eftermiddagstur op ad de 200 trin til toppen af Det Grå Fyr.
Rigtig flot udsigt over hele Grenen i det fine vejr og sjovt at se ringmærkningsområdet fra oven – et lidt andet perspektiv end det jeg dagligt ser på mine vandringen nede i krattene.

dsc_0063

Udsigt fra Det Grå Fyr på en sommeragtig september dag. Fra nederst venstre hjørne en del af Storesig heden. Den grænser op til ringmærkningsområdet med Fyrhaverne som er krattet op til den første klitrække midt i billedet. Bag den er lavningen med Åkandevej inden Ellekrattet, hvor ringmærkningen foregår i hjørnet tæt på Grenens p-plads, der ses yderst til højre i billedet. Nordstrand og Skagerrak i baggrunden. Foto: MJH

Ringmærkning:
Gærdesmutte 1
Rødhals 4 – deraf 2 aflæst, mærket 24+25/9-2016
Tornsanger 1 – aflæst, mærket 16/9-2016
Fuglekonge 1
Topmejse 1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s