Lørdag d. 24. september 2015

Vejr: Efter en relativ klar nat med frisk vind fra NV tog vinden hurtigt af i morgenstunden og blev jævn fra NV det meste af dagen. Skydækket vekslede noget, men blev aldrig helt dækkende og der var meget sol over Skagen denne lørdag. Temperaturen steg fra nattens 12 grader til varme 18 grader midt på dagen. Sigten god med klar luft hele dagen.

Da jeg cyklede ud under månen og stjerner, startede jeg med midt på Nedre Mosevej at overraske et Pindsvin, der trissede hjemad fra nattens bytur – det plejer ellers at være nordmænd og svenskere jeg møder på min vej mod Fyret i de tidlige timer i weekenden..

Ude ved Det Grå Fyr måtte jeg opgive at åbne det nordligste net i Fyrhaverne, da vinden sod lige ind i det, men med alle andre net i gang blev det alligevel til en af de bedste fangstdage hidtil.
Der var gennem morgenen en jævn strøm af fugle gennem Fyrhaverne og det blev til 63 mærkede fugle og 5 aflæste inden jeg lukkede ned kl 14. De første 50 var fanget da klokken blev 10, 60 var nået kl 12 og de sidste timer gav ikke meget nyt, men blot genfangster af fugle, som jeg allerede havde haft i løbet af morgenen.
Dagens 10 arter var lidt af det samme som de foregående dage, men et par flokke af Rørspurve slog sig ned i Fyrhaverne i de første morgentimer. En art der optræder i stort tal ude på Grenen, men det er første dag nogle af dem kommer ind i nærheden af mine net.

En hel del Engpibere og finker som Kvækerfinke, Bogfine og Grønsisken trak mod SV over området, men i det fine vejr fløj de forbi i god højde uden at komme ned til rast.
I solskinnet og varmen midt på dagen var der god gang i de sidste af årets sommerfugle og guldsmede. Flere Skovandøje er stadig på vinger – en art med lang flyvetid, da den også var blandt de første sommerfugle jeg så på vingerne i Fyrhaverne i april. Ellers var der enkelte Admiral og Dagpåfugleøje som de store og iøjnefaldende eksempler på trækkende sommerfugle.

dsc_1113

Det er ved at være sidst på sæsonen for de fleste guldsmede, men Efterårs Mosaikguldsmed flyver stadig i pænt antal og raster på solbeskinnede steder i Fyrhaverne. Foto: MJH

Midt på formiddagen fik jeg besøg af Grønne´s, der kom med en frisk hilsen fra Knudsen og Blåvand Fuglestation på en dag, hvor jeg for en sjælden gang skyld kunne overtrumfe Blåvand i antal af ringmærkede fugle. De kom med på en runde og fik set området, der er noget forskelligt fra Blåvand, hvor ringmærkningen er mere koncentreret omkring Fyret og Fuglestationen med knap så lange runder at gå.
Ude fra Grenen gav KK, JoK og EC lyd fra sig via walkien, da de havde en rastende Rødstrubet Piber og EC fandt også en Ringdrossel.
Over middag sad EC og ventede på mig ved Fyrvej inden han cyklede hjemad, så jeg fik de seneste nyheder fra Grenen i en lille pause mellem mine netrunder.
Der havde ikke været de store sjældenheder for årstiden, men alligevel pænt med småfugle. Udover de allerede nævnte blev der bl.a. set 250 Engpibere, 2 Skærpibere, 15 Munk, 3 Gærdesanger, 3 Tornsanger, 2 Skægmejse, 120 Kvækerfinke, 200 Rørspurve og 4 Laplandsværling.

Vi så ikke mange rovfugle i dag, men Niels Evald Jensen havde fra sin plads i Nedermosen dog 2 Blå Kærhøge og 5 Spurvehøge. Han havde også 2 Ravne, så måske høre vi snart igen den hyggelige lyd af Ravn over Grenen.

Ringmærkning:
Gærdesmutte 4
Jernspurv 1
Rødhals 20 – deraf 2 aflæst, mærket 20/9 og 22/9-2016
Rødstjert  1 – aflæst, mærket 16/9-2016
Munk 7
Tornsanger  1 – aflæst, mærket 16/9-2016
Gransanger 12
Fuglekonge 9
Blåmejse 6 – deraf én aflæst, mærket 15/9-2016
Rørspurv 7

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s