Torsdag d. 22. september 2016

Vejr: En stille og lun september dag. Det meste af dagen med svag vind fra SSØ til SV, der sidst på eftermiddagen steg til jævn styrke. Temperatur fra 15 til 19 grader og endnu engang tørt uden nedbør. Solen kom mest frem midt på dagen og eftermiddagen, efter en overskyet morgen. God sigt hele dagen.

Mens jeg tog ud til fyret en time før solopgang og gik runden for at åbne net kunne Dorthe lige sove lidt længere, inden hun mødte mig ved fyret til den første netrunde.
Efter at have hørt om ringmærkning gennem mange år, var det første gang Dorthe fik set det i felten. Med en veterinær sygeplejerskes skarpe dyreetiske øjne i nakken, var jeg lidt nervøs for, om jeg stadig ville have et venskab når runden var omme.
Venskabet holdt til turen og Dorthe så tilfreds ud med oplevelsen, da hun skulle videre mod arbejde efter den første halve time med ringmærkning.
Jeg tænker, at når Dorthe kan finde det acceptabelt, så ville flere af de kritikere, der syntes, at ringmærkning er synd for fuglene, sikkert æbdre holdning, hvis de faktisk kom ud og så, hvordan det foregår.
Tilbage til fuglene, som det jo egentlig handler om her, så startede det egentlig ok med et ryk af Munke og stadig Rødhalse i området. Desværre gik det igen helt i stå efter kl 9, så dagens total blev beskedne 21 mærket og 11 aflæst.
Blandt aflæsningen var en Rødhals mærket som juvenil d. 12. august. Resten var fra tidligere dage i september.

dsc_0037

Denne 1K Tornsanger har jeg haft i net i Fyrhaverne d. 16/9, 17/9, 19/9 og 22/9. På de dage har den udviklet sig fra, at have en lav fedtscorer til at være rigtig godt fyldt op. Spørgsmålet er nu, om jeg ser mere til den eller trækker mod Afrika en af de allerførste nætter. Tanken er i hvert fald fuld nu til det første lange stræk af den flyvetur. Foto: MJH

På en runde lidt i 9 kom jeg ud til den nordvestlige kant af Fyrhaverne og fandt dagens fugl i form af en ung Høgesanger. Den sad frit fremme i en busk i et halvt minut, inden den vendte rundt og hoppede ind midt i krattet. Der var ikke langt til de nærmeste net, så mit håb om en ny art i hånden var ret højt. Desværre var fuglen som sunket i jorden og blev ikke set igen, trods det, at jeg fik hjælp fra OS, JaS og Anders Sydney Jensen til at kigge efter den.
Måske var den hurtigt røget videre mod Ellekrattet og Sylvia-stien for efter kl 9 var Fyrhaven næsten tom for fugle. En bevægelse mod Ellekratet blev støttet af, at en Rødstjert, som jeg mærkede i det nordvestligste net i Fyrhaverne kl 8:20 en time senere blev genfanget i et net i Ellekrattet.

Trods de få fugle holdt jeg net åbne til lidt i 15 og kunne undervejs på runderne notere, at der i det fine vejr var en del overflyvende småfugle. Pænt med Engpibere, enkelte Skovpibere, en del Hvid Vipstjerte og 3 Bjergvipstjert. Af finker var der enkelt flokke af Kvækerfinke, Grønsisken og Lille Korsnæb.
Ude over Storsig heden fouragerde en flot adult han Blå Kærhøg, men elelrs var det Niels Evald Jensen, der fra Nedermosen så dagens rovfugle med 1 Blå Kærhøg, 34 Musvåge, 1 Lærkefalk og 1 Vandrefalk.

Sidst på eftermiddagen var EC en tur ude på Grenen med 180 Sule, 1 Duehøg, 85 Engpiber, 45 Hvide Vipstjert, 1 Gul Vipstjert , 220 Rørspurve og ikke mindst 1 Laplnadsværling rastende.

Selvom det er uden for Skagen, så vil jeg også lige nævne, at LaM midt på formiddagen besøgte Jerup Strand og havde en adult Citronvipstjert. Den kunne godt havde startet dagen med at flyve hen over hovedet på Dorthe og jeg i Fyrhaverne!

Ringmærkning:
Gærdesmutte 1
Jernspurv 17
Rødhals 11 – deraf 5 aflæst, mærket 12/8, 3stk 20/9 og 21/9
Rødstjert 2 – deraf én aflæst, mærket 16/9
Rørsanger 1
Munk 11
Tornsanger 1 – aflæst, mærket 16/9
Musvit 3 – alle aflæst, mærket 5/9, 16/9 og 20/9
Blåmejse 1 – aflæst, mærket 20/9

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s