Mandag d. 19. september 2016

Vejr: Svag vind fra SV til NV og temperatur fra 14 til 18 grader gjorde det til en rigtig behagelig dag at være ude. Skydækket vekslede gennem dagen mellem 2/8 og 7/8, så solen var skjult fra tid til anden. Klar luft med god sigt, da skyerne var i stor højde og luftfugtigheden var meget lavere end de foregående dage.

Drog ud i morgenstunden fuld af energi efter en hyggelig søndag aften, hvor TEP, LaM og Martin havde forkælet mig med den helt store middag. De serverede både mørt og saftigt oksekød fra Galloway kvæg fra naturplejen ved Bunken og lækker dessert med is og damebladenes bedste chokoladekage – tak for det og humøret var højt, da jeg gik i gang med mandagens ringmærkning.
Det blev den hidtil bedste morgen, hvor der var godt med fugle i Fyrhaverne, men knap så mange ved Ellekrattet. Jeg havde nået de første 50 da klokken blev 9 og begyndte at drømme om endelig at få en dag med +100 fugle i nettene.
Desværre gik det igen i stå fra kl 10. Da jeg lukkede net kl 15:30, var totalen ikke kommet længere op end 63 mærkede og 13 aflæste, men det er da stadigvæk klart bedste dag år.

Rødhals stod for næsten halvdelen af dagens fangst, mens Jernspurv med 8 og Fuglekonge med 7 stk kom på de næste pladser. I alt havde jeg 15 arter i hånden i dag.
Lidt i 10 var jeg på vej retur gennem Fyrhaverne mod Oliehuset, da MCh meldte, at han havde en Hvidbrynet Løvsanger på Grenen ved Sardinsk sanger krattet. Da antal fugle i net var aftaget, var jeg lige ved at overveje, om jeg skulle tage cyklen ud og se den fugl, men jeg skulle lige tjekke de to net i haven ved fyret først. Da jeg kommer ind i haven er første fugl jeg ser i det sydligste net en Hvidbrynet Løvanger, der er fløjet ind fra Kattegat siden.
Meldte den fugl ud  og både MCh og KnP ville skynde sig fra Grenen for at se fuglen inden jeg slap den fri. Beholdt den derfor i en pose, mens jeg tog mig af de andre fugle, der hang i nettene, hvor en Stenpikker også var gået i.
Det endte med, at MEP også dukkede op inde fra byen og alle tre fik chancen for at se både Stenpikker og Hvidbryn i hånden. Efter fuglene var sluppet blev den Hvidbrynede i buskene ved fyret, så JoK nåede også frem mens den var aktivt kaldende. MCh optog video af fuglen i hånden, hvor kaldet høres: https://vimeo.com/183298099

img_4477

Hvidbrynet løvsanger 1K, ringmærket i Fyrhaven 19/9 2016. Foto: KnP.

img_4506

“Morten-banden” på ringmærkningsrunde 19/9 2016. “Bandens” medlemmer udgøres af: Morten Jenrich Hansen, Morten Ellis Petersen og Morten Christensen. Foto: KnP.

Jeg skulle skynde mig videre på en ny netrunde, hvor både MCh og MEP gik med, så vi var eksponentielt en “Morten -trio” på den tur. Desværre var antal af nye fugle jo aftaget, så de fik mest set mig pille fugle ud, som jeg allerede havde haft fat i tidligere på morgenen.
En af dem var en ung Jernspurv med lidt afvigende fjer på isse og i panden.

dsc_0022

Det sker, at fugle har afvigende fjer og ser lidt spøjse ud. Her dagens Jernspurv med lidt hvide fjer i pande og bånd på tværs af issen. Foto: MJH

Dagens observatører på Grenen talte 570 Sule, hvor blot 3 var årsunger, mens tjekket af havet ellers ikke gav nogle store antal. En enkelt rastende Storkjove blev det til derude.
Op til 8 Vandrikse blev hørt i området og værlinge var godt repræsenteret med efterårets første Laplandsværling og over 250 Rørspurve.
Med de mange Rørspurve ude på Grenen kan det godt undre mig lidt, at jeg ikke ser en eneste raste mellem siv og pil ved Ellekrattet, hvor jeg har net stående. Havde egentlig regnet med, at jeg skulle fange nogle stykker i det område.
Det bliver dog ikke i morgen, hvor jeg får besøg af Jan Tandrup, der er hyret til at lave nogle filmoptagelser til brug for trækfuglecenteret ved De Grå Fyr.
Blandt andet nogle optagelser med ringmærkningen, så jeg åbner kun net i Fyrhaverne tirsdag, da der skal være tid til optagelser i stedet for den tid, der ellers bruges på at trave rundt til Ellekrattet.

Ringmærkning:
Stor Flagspætte (sydlig race) 1
Hvid Vipstjert 1
Jernspurv 8
Stenpikker 1
Rødhals 36 – deraf 3 aflæst, mærket 13+16+18/9
Rødstjert 4 – deraf én aflæst, mærket 16/9
Sangdrossel 1
Solsort 1 – aflæst, mærket i foråret 3/6-2016
Rørsanger 1
Munk 6 – deraf 2 aflæst, mærket 15+16/9
Havesanger 1 – aflæst, mærket 18/9
Tornsanger 2 – deraf én aflæst, mærket 16/9
Gransanger 2
Hvidbrynet Løvsanger 1
Fuglekonge 7
Musvit 2 – aflæst, mærket 20/8 og 5/9
Blåmejse 2 – aflæst, mærket 15+18/9

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s