Fredag d. 16. september 2016

Vejr: Lidt mindre sommer, men stadig lunt for september. Nattemperatur på 17 grader og 20 grader midt på dagen. Jævn vind fra Ø og SØ, ind imellem med vindstød af frisk styrke. Vekslende skydække fra 1/8 i morgentimerne, overskyet midt på formiddagen og tilbage til fuld sol fra middag til sidst på eftermiddagen, hvor skyer igen kom ind over Skagen. Sigten god med lidt dis i horisonten.

Cyklede ud i en flot morgen med månen lavt over den vestlige horisont. Vinden og et lille drop i temperaturen gjorde, at det var helt behageligt at gå rundt til nettene i dag. Det gav dog lidt bevægelse i de fleste net og jeg måtte jævnligt tømme net for blade. Til gengæld var nettene tørre uden at morgenduggen blev hængende.
Da jeg startede i månelyset med at gå ind i Fyrhaverne på åbningsrunden fløj en Skov- eller Mosehornugle lydløst over hovedet på mig og forsvandt ud over Storsig heden.
KnP kunne senere fortælle, at Høgeugler er begyndt at blive registreret i det sydligste af Norge og et stykke nede i Sverige, så vi skal nok kigge godt efter ugler det næste stykke tid.
Han var med på et par af morgenens ringmærkningsrunder for at få taget nogle fotos af måltagning og fedt/muskel score af fuglene.

img_4317

Morten puster en Munk for at kunne bedømme muskel-og fedtscore. Foto: KnP.

Heldigvis var der igen lidt fugle i området og specielt Munkene er klar til videre træk med fyldige kroppe, så missionen med de fotos lykkedes vist.
Mens KnP stadig var til stede dukkede JoK op med Igor til et lille rast ved Oliehuset, så der var godt selskab i dag ved ”Birders Clubhouse”. Det lille gule Oliehus er stedet, hvor jeg jævnligt kan findes mellem mine runder og interesserede i ringmærkningen kan med lidt tålmodighed fange mig der.

img_4338

Det gamle oliehus ved fyret fungerer midlertidigt som ringmærkningslaboratorium og “Birders Clubhouse”. Når renoveringen af fyrbygningerne er på plads bliver begge dele indrettet med fine faciliteter i den nordligste sidebygning ud mod Fyrvej. Morten har her fået besøg af Jørgen Kabel og Igor. Foto: KnP.

Selve ringmærkningen holdt lige niveauet fra de seneste dage med 28 mærkede og 5 aflæste fugle fordelt på 11 arter. Rødhals og Munk var de talrigeste, men 2 Rørsangere fanget ved Ellekrattet kan også nævnes. Det er nogle dage siden jeg sidst har haft den art.
Sortmejser optrådte kun i små flokke og RoC havde kun 47 af dem ude ved Verdens Ende. Måske er de nu på vej videre da fx Blåvand de sidste par dage er begyndt at registrerer flere af dem.

dsc_1163

1K han Munk, hvor der stadig er enkelte af ungfuglens brune fjer tilbage i den sorte kalot. Der er en del Munke på træk i øjeblikket og de fleste scorer højt på både fedt og muskel indeks, hvilket betyder, at de er klar til et længere træk mod sydvest. Foto: MJH

Fra Verdens Ende havde RoC den unge Duehøg, en Storkjove og så er Rørspurve begyndt at dukke op trækket med 50 i dag.
Michael Anker var tilbage for weekenden, men havde kun få fugle ved Batterivej, hvor hans fangsttotal blev 14 fugle, med 3 Rødhalse som talrigeste.
LaM besøgte igen Højen Fyr og talte 153 rastende Ederfugle, mens der blandt småfuglene på land var en Bynkefugl og 2 Sortstrubede.
JPIP holdt øje med byens boldbaner, hvor en Gul Vipstjert blandede sig med 43 Hvide.
Sidst på eftermiddagen var EC ude på Grenen, hvor han talte 63 Hvide Vipstjerter og nåede op på 180 Suler over Revet, men bedste fugl for dagen var en ung Steppehøg, som han havde på trækforsøg omkring kl 17:40.
Det er efterårets anden Steppehøg i Skagen – begge fundet af EC, så der er forventninger til weekenden, hvor han har fri og forhåbentlig kan bruge flere timer i felten!

Vinden skulle lørdag blive frisk fra SØ, men jeg håber at der stadig vil være lidt fugle i nettene og ikke kun blade. 5-døgns prognosen ser ud til at holde sig til stabile vejrforhold med vind fra østlig retning og begrænset med nedbør, så jeg vil fortsætte med de daglige ringmærkningsrutiner.

Ringmærkning:
Jernspurv 2
Rødhals 8 – deraf én aflæst, mærket 13/9-2016
Rødstjert 1
Rørsanger 2
Munk 6 – deraf én aflæst, mærket 15/9-2016
Tornsanger 1
Gransanger 2
Fuglekonge 2
Musvit 5 – deraf to aflæst, mærket 3+5/9-2016
Blåmejse 3 – deraf én aflæst, mærket 15/8-2016
Sortmejse 1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s