Onsdag d. 14. september 2016

Vejr: Stadig sommer med en 17 grader lun nat og op til 21 grader midt på dagen. Masser af sol, selvom der var lidt skyer ind over i den første halvdel af dagen. Vindstille morgen og fra midt på formiddagen svag vind fra SØ. Moderat sigt fra morgenen, hvor den høje luftfugtig gav lidt dis i horisonten. Senere klarede det helt op, men med meget lufturo og varmeflimmer.

Ikke en vind rørte sig i nettene denne morgen og Kattegat var fladt uden bølger. Jeg havde net åbne fra før solopgang til kl 13:50, hvor jeg var mør af at gå rundt i varmen og den høje luftfugtighed. Dagens fangst fordelte sig med 17 mærkede og hele 7 aflæste fugle fra de seneste dage, så der har ikke været så stor udskiftning blandt fuglene i disse dage med sommeragtige vejrforhold.
Det var Rødhals og Sortmejse, der talte lidt op i dagens fangst total, hvor jeg kun fangede én Gransanger, skønt der var en del kaldende og syngende i området. RoC meldte fx om 33 Gransangere på Grenen og flere på den nordlige del af Odden.
Dagens sanger blev dog fundet af en kat i midtbyen! RoC kunne midt på morgenen meddele, at årets første Høgesanger for Skagen var sluppet fri i en have, efter at havde været i gabet på en kat.

De korte pauser jeg holdt mellem traveturene rundt til net, blev brugt til at scanne Kattegat, hvor den blanke overflade gjorde det nemt at finde rastende fugle – havde også håbet på lidt havpattedyr i perfekte hvalobs betingelser, men ingen Marsvin eller lign. brød overflade i dag.
Af Edderfugle rastede 157  langs sydkysten, men RoC talte 500 Sortænder fra Grenen. Ud for Det Grå Fyr havde jeg 2 Alke og 3 Tejst relativt tæt på. En flot Sortstrubet Lom trak mod vest og fulgte modsat retning af forårets “Islom spor”. Den kom fra NØ inde over Ellekrattet, fløj ud over Fyret for at gå lavt ned over Kattegat og forsvinde mod vest lige uden for havnen. Da jeg først så den komme højt, var jeg lige ved at tro, at efterårets første Islom var dukket op, men der manglede lige den sidste pondus i den fugl.
På stranden foran Forsvarets observationspost rastede lidt måger og jeg fik aflæst en enkelt norsk mærket Sølvmåge. Første gang den fugl er set siden den blev mærket som unge ved Mandal, sydvestlige Norge i juni 2014.

Blandt rovfuglene kom den unge Duehøg flyvende over Ellekrattet midt på formiddagen, efter at havde rastet på en pæl ude på Grenen. Af øvrige obs fra Grenen havde RoC endelig en Lærkefalk i disse dage med varme sydlig vinde. Dagens tal for Sortmejser nåede 255.

Der ser ikke ud til at komme den store ændring i vejrforhold de næste par døgn, så mere af samme skuffe er nok i vente blandt fuglene.

Ringmærkning:
Rødhals 7 – deraf 3 aflæst, mærket 12/9, 12/9 og 13/9-2016
Rødstjert 2 – deraf én aflæst, mærket 13/9-20116
Munk 2
Tornsanger 2 – deraf én aflæst, mærket 8/9-2016
Gransanger 1
Broget Fluesnapper 1
Musvit 3 – deraf 2 aflæst, mærket 6/9 og 12/9-2016
Blåmejse 1
Sortmejse 5

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s