Søndag d. 11. september 2016

Vejr: Vekslende fra en overskyet morgen med en times regn fra kl 07:25 til 08:15. Derefter opklaring og masser af sol, resten af dagen. Vinden startede jævn fra SV, men drejede til V efter regnbygen og kom op i frisk styrke. Sidst på eftermiddagen løjede den lidt af igen til jævn vind. Temperatur fra 17 til 19 grader. Moderat sigt fra morgenen, men god sigt efter regnen.

Det blev en vanskelig  dag for ringmærkningen ved Fyret. Med vinden fra vestlige retninger og af jævn til frisk styrke kunne jeg kun åbne 7 net i Fyrhaverne og 4 ved Ellekrattet. Resten af net stod for udsat for vinden, så det blev altså kun halvdelen af net, der blev åbnet i dag.
Jeg måtte endda lukke helt ned en time pga regnbygen.
Det blev kun til fangst af én Rødhals i fra starten indtil regnen kom og da jeg åbnede igen var der simpelthen ingen fugle i krattene. Jeg havde ellers håbet, at regnen ville bringe nogle fugle ned, men ingenting skete og jeg lukkede igen kl 11 uden at havde fanget en eneste fugl.
Michael Anker havde derimod en fin dag ved Batterivej med mærkning af 41 fugle fordelt på Rødhals 3, Gransanger 7, Løvsanger 2, Fuglekonge 2, Blåmejse 4 og Sortmejse 23.
De seneste 2 weekender har tendensen været, at når jeg har fugle i Fyrhaverne, så har Michael få ved Batterivej og omvendt. Lidt tankevækkende, da der max er 3km mellem lokaliteterne med ringmærkning.

Uden fugle i net havde jeg tid til at tjekke Kattegat siden mellem runderne. Det gav nu ikke det store ude over vandet, så største fornøjelse var lidt vadefugle på stranden med 6 Islandsk Ryle, 5 Sandløber og 1 Stenvender.

Ude fra Verdens Ende og Grenen kunne det mærkes, at det var en søndag, så RoC og KnP havde selskab af flere folk bl.a. EC og CGJ. De havde bl.a. 6 Mallemuk, 295 Sule, 32 Lysbuget Knortegås, 1 Almindelig og 2 Lille Kjove. De sidste kom sammen og blev for en gang skyld set på noget tættere hold end hidtil i efterårets fine forekomst af unge Lille Kjove.
Blandt småfuglene blev noteret 3 Mursejler og 2 Bjergvipstjert, mens dagens antal af Sortmejse var forbavsende lavt med 20 stk.

Da der midt på dagen kom meldinger om spændende stormfugle  med både Stor Stormsvale og Aegæer Skråpe ved Blåvand og en sydtrækkende Sortbrynet Albatros lige over på den anden side af Kattegat langs den svenske kyst, så tog jeg til Nordstrand og havobsede om eftermiddagen.
Det blev nu kun til et par Mallemukker blandt stormfuglene og jeg endte igen med at opsøge en mågeflok for aflæsning af farveringe.
Det blev til aflæsning af 14 Svartbage, 8 Sildemåge og 4 Sølvmåge, mens en Splitterne med gul ring med sort kombination desværre var for langt væk til at se, hvad der stod på ringen.
De fleste af mågerne havde de typiske blå og sorte ringe, der er meget brugt til større måger i både Norge og Danmark, men i dag fik jeg aflæst et par andre ringe, som jeg lidt spændt på. Både en grøn ring på en Sildemåge, en rød på en Svartbag og en gul på en Sølvmåge skal jeg arbejde lidt med for at finde frem til mærkningsstedet.

dsc_2442-2

Dagens Sildemåge med grøn ring i et lille udsnit af mågeflokken på Nordstrand. I øvrigt står en Sølvmåge med gullige ben lige ved siden af Sildemågen. Selvom det var et stort eksemplar af en Sølvmåge, så var der ikke kendetegn, der tydede på andet end en Sølvmåge med gullige ben. Foto: MJH

Jeg håber, at de næste dage med svage vinde, hvor jeg kan bruge alle net , vil bringe flere fugle ud til Fyrhaverne og Ellekrattet. jeg har snart brug for en god dag ved de net, men skulle en Albatros runde Grenen på vej ud af Kattegat, så vil den dag da være ok selv uden ringmærkede fugle 🙂

Ringmærkning:
Rødhals 1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s