Torsdag d. 08. september 2016

Vejr: Igen en rigtig varm september dag med nattemperatur på 18 grader og op til 21 grader midt på eftermiddagen. Fra morgenstunden helt overskyet med lavtliggende skyer og tåge. Kl 8 begyndte det at lysne med lidt opklaring og ved middagstid var de fleste skyer væk. Eftermiddag og aften blev med blå himmel og masser af sol. Vinden var fraværende hele morgenen og da der kom let vind fra middagstid, var det fra sydvest og syd.
Sigten var præget af dis og tåge først på dagen med 1-2 km sigt. Senere klarede det op til god sigt, men da med lufturo i solen og stadig høj luftfugtighed.

Først vil jeg gerne takke for de kommentarer, der er kommet til bloggen. Både de seneste fra Egon Østergaard, de tidligere fra forårssæsonen (Morten D.D.: listen med sommerfugle skal nok komme i databasen i løbet af nogle mørke efterårsaftener!) og dem jeg har fået ved møde med folk i felten.
Det er dejligt, at i syntes det er værd at følge livet ved fyret!
Egon ringede til mig, da han undrede sig over, at hans kommentar ikke kunne ses på siden. Det skyldes, at der var lagt en forsinkelse ind og kommentarer først skulle godkendes af en webredaktør før de blev synlige – noget jeg ikke lige har været opmærksom på.
Vores allesammens grand webmaster JoK kunne dog hurtigt trylle ved tasterne og ændre opsætningen, så kommentarer bliver nu vist direkte.

Fra dagens oplevelser, så var det vejrmæssigt en perfekt ringmærknings morgen. Ringe sigt og ingen vind, så alle net stod helt stille uden at blafre. Desværre manglede der igen nogle fugle i området til at gøre det til en stor dag.
Frem ti kl 14, hvor jeg havde lukket alle net igen, mærkede jeg kun 15 fugle og aflæste 4.
Selvfølgelig kan jeg glæde mig over, at det var bedre end de sidste 2 dage, men alligevel, så måtte der godt være flere tilfælde, hvor et net ser ud som nedenstående foto:

dsc_1059

Dagens fangst af Gulspurve. Et syn med flere fugle i samme net er noget, som jeg meget gerne vil se mere til fremover. Hidtil er det sket alt for sjældent i dette efterår. Foto: MJH

Blandt dagens  fangster var der ingen store overraskelser, så jeg vil blot nævne, at en aflæst Tornsanger var endnu et eksempel på, at jeg med ringmærkningen kan følge et individs udvikling i fældningen. Ved mærkningen d. 23. august var fuglen i aktiv fældning, hvor alle armens store dækfjer, de 3 yderste svingfjer og 3 yderste halefjer enten manglede eller var i vækst. I dag var alt på plads og fuldt udviklet.

Som det fremgår af vejret, så var sigten over havet begrænset, men i det stille vejr og uden bølger fik jeg fundet 2 Alke og 2 Tejster, der rastede i Kattegat ikke langt fra kysten bag Det Grå Fyr.
Ude fra Grenen forsøgte RoC og KnP at gennemskue disen. De nåede op på 1240 Sortand (kun 1 Fløjsand), 1 Almindelig og 1 ubestemt Lille/Almindelig Kjove, 2 Lomvie, 1 Alk og 1 Tejst.
På stranden rastede 50 Split-, 16 Fjord og 2 Havterner, så det kan godt mærkes, at en del fugle nu er længere mod syd, selvom det føltes som en sommerdag her.
Inden på Grenen var der bl.a. 11 Dobbeltbekkasin, 1 Rørhøg og  1 Dværgfalk, mens antal af Sortmejser endte på 130 i dag.

Med opklaringen og den varme luft fra syd valgte jeg efter ringmærkningen, at tage bilen og køre ned til Hulsig Hede. Håbet var, at der ville komme lidt rovfugle op med det gode vejr – de Steppehøge, der ses rundt omkring i landet kunne jo godt lige tage en tur til hederne på Odden. Brugte en time dernede uden at noget var i luften eller kunne findes rastende i klitten.

På vej hjem holdt jeg så ind ved Naturcenteret og gik turen ind til Nedermosen, hvor EC også dukkede op med de samme tanker som jeg, om at der måtte da komme rovfugle forbi i det vejr. Vi stod sammen og spejdede efter Aften- og Eleonorafalke, men vores kikerter er åbenbart ikke gode nok, for vi så ingen af delene.
Kun en Rørhøg, et par Musvåger og et par tårnfalke udgjorde rovtøjet i Nedermosen mens vi var der.
Derfra gik det så hjem til aftensmaden, som kunne indtages ude på terrassen i t-shirt – og det på en aften i september!

Ringmærkning:
Gærdesmutte 22 – deraf én aflæst, mærket 4/9-2016
Rødhals 1 – aflæst, mærket 4/9-2016
Rødstjert 3
Munk 1
Gærdesanger 1 – aflæst, mærket 7/9-2016
Tornsanger 4 – deraf én aflæst, mærket 23/8-2016
Gransanger 1
Sortmejse 3
Gulspurv 3

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s