Tirsdag d. 06. september 2016

Vejr: Før solopgang var der 4/8 skydække, men i løbet af morgenen forsvandt skyerne, så der igen var masser af sol. Efter kl 16 kom et mere dækkende skylag ind fra sydvest. Vinden var jævn fra SV og vindstød nærmede sig frisk styrke midt på dagen. Temperatur lun fra 13 til 20 grader. God sigt, men en del lufturo med solflimmer.

I morgenstunden gav skyerne en masse røde farver på østhimlen. Desværre forsvandt de fleste skyer hurtigt i løbet af morgenen, så solen bagte igen i Fyrhaverne i løbet af formiddagen.
Med lidt mere vind end de seneste dage, var der i solen tydelige bevægelse i nettene og de fugle, der kom gennem området fløj udenom. Det blev således kun til 6 mærkede, plus en aflæsning af en Rødhals fra i går.
Hilste lige før solopgang på KnP, der var på vej ud mod havobs på Grenen. Næste besøgende blev ALJ, der kom med på lukkerunden kl 11.
Jeg fandt det ikke værd, at fortsætte ringmærkningen med under 2 fugle i timen.

dsc_2334

Ingen fotos af fugle i hånden på denne dag med få fangster, men de ringmærkede fugle kan også opleves ude i deres rette miljø. Her en hun Rødstjert, der nød sol og fangede insekter ved Det Grå Fyr. Foto: MJH

Med de få fugle kunne jeg tillade mig, at holde et kvarters pause pr time mellem runderne ved nettene.  Det gav mig mulighed for at tjekke Kattegat med teleskopet og jeg fik da set en enkelt Almindelig Kjove i dag. Ellers kunne jeg bemærke flokke af Landsvaler, der målrettet trak lavt over vandet mod sydvest – jeg havde 380 på 3×15 minutter og var spændt på, hvor mange RoC og KnP fik talt på deres mere intensive obs. De har nu ikke berette om større tal, så måske har det træk kun ramt Kattegat kysten og ikke Grenens spids?

Derude havde de ved havet ellers 150 Suler, 2 Gråstrubede Lappedykker, 880 Sortand, 1 Mellemkjove, 1 Almindelig Kjove, 1 Lille Kjove og 1 ubestemt kjove samt 57 Lomvie.
Der rastede enkelte vadefugle med bl.a. Islandsk Ryle og Brushane, men ingen større tal. Blandt de mange rastende måger var der en enkelt ung Dværgmåge og af terner rastede 77 Split-, 9 Fjord- og 2 Havterne.
Rovfuglelisten og antal var ikke imponerende i dag med enkelte af Musvåge, Rørhøg, Spurvehøg, Duehøg og Tårnfalke.
Af småfugle var det igen Sortmejse, der stod for større antal med ca 600 på trækforsøg. Af de mere fåtallige havde RoC to Bjergvipstjert, en Spætmejse og både Gøg og Mursejler.

Da jeg lukkede tidligt ned for ringmærkningen valgte jeg, at tilbringen det meste af eftermiddagen ved Nordstrand. Det gav ikke de håbede rovfugle langs klitkanten og Nedermosen. 280 Sortand lå så tæt på, at de kunne tjekkes for et amerikanske indslag, men heller ikke det skulle lykkedes.
Til gengæld samledes en pæn flok større måger efterhånden på den østlige del af Nordstrand. Der var ikke så mange turister på stranden, så jeg kunne bruge tid uden forstyrrelser på at få aflæst en række af de farvemærkede. Fik aflæst 10 Svartbag, 15 Sildemåge og 4 Sølvmåger, hvoraf kun 2 var individer jeg har set før. En god blanding af Norske fugle og fugle fra både Hirsholmene og Læsø.
Lige før jeg sluttede kl 18 var et par turister på vej langs strandkanten og jeg tænkte, at nu var det slut og mågerne ville blive jaget ud på vandet. Stor var min overraskelse, da de gående vendte om, inden de kom ind på forstyrrelses afstand af mågeflokken. Da jeg lidt senere trak mig tilbage og gik til p-pladsen for enden af Batterivej mødte jeg parret, der kontaktede mig. De havde set mig sidde i klitten og kigge på mågerne, så det var helt bevidst, at de vendte om for ikke at forstyrre.
Respekt for den opførelse af dette par tyske turister, der i øvrigt også inviterede mig på et lille glas vin ved deres camper og var meget interesseret i at høre om fuglelivet i Skagen.

dsc_2370

Der var en god blanding af Svartbage, Sildemåger og Sølvmåger ved Nordstrand. Foto: MJH

Ringmærkning:
Rødhals 2 – deraf én aflæst, mærket 5/9-2016
Rødstjert 1
Jernspurv 1
Grå Fluesnapper 1
Musvit 1
Sortmejse 1

Blog v. MJH

En tanke om "Tirsdag d. 06. september 2016"

  1. Spændende beskrivelser af dine aktiviteter Morten. Godt at småfugletrækket er ved at komme i gang. Vh Egon

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s