Lørdag d. 13. august 2016

Vejr: En blæsende dag på toppen af Danmark. Vind fra vest hele dagen, der var hård fra morgenstunden, aftog lidt i løbet af formiddagen og tiltog igen i løbet af eftermiddagen. Skydækket var endnu mere vekslende end vindstyrken med udbredte skyer i de tidlige morgentimer, opklaring og masser af sol fra kl 8 til kl 10, hvor der igen kom et udbredt skydække. Eftermiddagen vekslede med en del sol mellem de skyer, der hurtigt drev over Odden. Der var et par enkelte lette byger i løbet af dagen, men ingen gav rigtigt vand fra sig. Temperatur fra 14 til 18 grader  og sigten vekslede mellem meget klart og lidt dis i horisont.

Vinden generede ringmærkningen hele morgenen, hvor jeg kun havde 4 net, der stod så meget i læ at de kunne åbnes. Med vind fra vest er det net, der står på østsiden af træer og buske, men med hård vind er der bevægelse selv i de net. Da solen samtidigt kom frem lidt i 8 blev de meget synlige og jeg endte med en total nuldag for fangsten.

DSC_2104

Nu havde jeg kun 4 net åbne i dagens blæst, men ellers frygter jeg hver morgen, at Rådyr bevæger sig gennem området med åbne net og risikere at splitte net totalt hvis de løber igennem. Så selvom det er kønne dyr at se på, så må de meget gerne finde andre steder at være. Foto: MJH

Med få net at passe, fik jeg tid til at kigge over Kattegat fra klitten ved Det Grå Fyr. Det gav fint syn på de ca. 300 Suler ved revet og 2 Storkjover var forbi  – sikkert tiltrykket af de mange Suler.
Blandt de normale rastende unge Tejster var der i dag en adult Alk i sommerdragt tæt på høfterne bag fyret. På stranden rastede 5 Mudderklire og en Islandsk Ryle sammen med de lokale Store Præstekraver.
Det lykkedes også at få aflæst endnu en farvemærket Sildemåge i det område.
Småfugle var der ikke mange af, men 5 Skovspurve, der trak vest forbi fyret er ikke hverdagskost herude.
RoC havde dog 22 Skovspurve fra Verdens Ende og kunne igen noterede den mulige hybrid Citron-Gul Vipstjert ved strandsøen.

Om eftermiddagen kom meldingen fra Niels Evald Jensen, at han havde fotograferet en Ørnevåge fra hans normale plads i Nedermosen. Foto afslørede, at det var fuglen først set i Lille Vildmose i juni og igen i slutningen af juli i Nedermosen. Denne gang havde Niels den store oplevelse at være vidne til at Ørnevågen kom i infight med en ung Duehøg!
Ørnevåge fløj derefter mod rast i det sydvestligste hjørne af mosen og EC, KnP, JoK og jeg tog ud og forsøgte at lokalisere fuglen. Det blev dog EKr der havde heldet og kunne melde, at fuglen var fløjet over ham ved REMA1000  og forsvundet mod SV i retning af Flagbakken.
Mon ikke fuglen gemt sig et eller andet sted på Hulsig Hede de sidste 14 dage?
Helt spildt var besøget i Nedermosen dog ikke – EC havde på vej derud en Isfugl ved grøften omkring Buttervej/Farmerstien og ude i klitheden var der både Sortstrubet Bynkefugl og Rødrygget Tornskade.

Fra Nedermosen tog jeg en tur ud langs Nordstrand for at se hvad vinden kunne byde på over Skagerrak og evt få aflæst nogle flere måger. Fik hurtigt lokaliseret en god stor flok rastende måger på stranden og var lige blevet placeret perfekt og i gang med de første aflæsninger, da en ravsamler kom gående og rodede i opskyllet. Det tog jeg i første omgang roligt, da mågerne plejer at søge ned på stranden igen, når først turisterne er passeret, men gud hjælpe mig om denne kvinde ikke gik direkte mod mågeflokken og begyndte at svinge med arme og pind for at jage dem væk – virkelig uforskammet, medmindre hun har været blind, for jeg sad fuldt synligt i klitten og var koncentreret med teleskopet rette på mågerne.
Den opførsel var for meget for mågeflokken, der blev spredt og fløj enten ud og lage sig på vandet eller forsvandt ind over land. Selvom jeg blev derude i to timer kom de ikke retur til stranden og jeg nåede kun at få aflæst 3 Sildemåge, 2 Svartbage og 2 Sølvmåger – dybt suk over nogle menneskers opførsel!

Nå – jeg måtte så glæde mig over et rigtig flot lys til obs ved havet, hvor 15 Rødstrubede Lommer rastede sammen med en flok på 162 Sortænder, der alle var så tæt på brændingen, at den amerikanske fætter kunne udelukkes.
Ellers var der en jævn strøm af Suler og terner over bølgerne og et enkelt Marsvin boltrede sig også tæt på kysten.

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s