Fredag d. 10. juni 2016

Vejr: Frisk vind fra NØ hele dagen. Et skydække lå i de tidligste morgentimer inde over Grenen og bragte en enkelte lille regnbyge med sig. Fra kl 6 var de grå skyer efterhånden trukket ud over Skagerrak og blev afløst af masser af sol med enkelte hvide skytotter drivende forbi. I den friske vind var det relativt køligt med 11 til 16 grader. Sigten var god, dog med noget lufturo i de lave luftlag.

På vej ud mod Fyret i strid modvind tænkte jeg, at det ville blive en sej dag med ringmærkning, da vinden ville sætte store begrænsninger i hvilke net jeg kunne bruge.
Til gengæld glædede jeg mig over, at jeg med den vind ikke ville få problemer med Mitter denne morgen.
Jeg fik åbnet de net, der stod mest i læ og holdt øje med at skyerne ikke ville bringe mere nedbør end den lille regnbyge, der tidligt kom ind over.
Jeg fangede to fugle den første time og en mere efter 2 timer, men manglede antallet af fugle, så var der i det mindste blandt dem årets første ringmærkede Kærsanger og en hun Husrødstjert. En art jeg ikke har fanget siden Fuglefestivalen i maj.

Igen havde jeg god tid til at obse mellem netrunderne og startede de første par timer med at sidde i klitten ved Fyret og se på Mallemukker, der over et oprørt Kattegat i dag opførte sig som “rigtige stormfugle”.
Kl 7 flyttede jeg ind til bunkeren nord for Fyrvejen, hvor jeg sidder højere med bedre udsyn til evt træk af småfugle og rovfugle over Grenen. Efterhånden var der kommet fuld sol og blå himmel. To Rørhøge jagede over Storsig heden, men kl 8:00 ser jeg et glimt af en let og lys grå rovfugl, der glider lavt med løftede vinger. Desværre er det kun et kort glimt på 1.2km afstand da fuglen passere bag læhegnet af nåletræer i den vestligste del af Storsig.
Jeg ser den kun i det øjeblik den passere et stykke af læhegnet med lidt lavere beplantning. Syntes dog at have set nok til at dømme den til en han Hedehøg fouragerende i retning mod Bankes Marker. Jeg melder den straks over walkien, men der er ingen reaktion, så jeg ringer også til KnP. Han sidder hjemme ved morgenmaden, bor lige bag området og tager ud for at lede efter den. Det lykkedes ikke for ham, selvom han både prøver Bankes Marker og Batterivej med formodning om, at en fouragerende Hedehøg måske ville søge mod Nedermosen.
Mellem mine netrunder tjekker jeg fra mit obspunkt om den evt skulle komme frem over heden eller Reservatet. Kl 9:20 er jeg i gang med en ny scanning af området, da jeg på ny ser en lys grå og let rovfugl, der med løftede vinger glider over det samme område som kl. 8.
Denne gang er det dog i større højde og helt fri af træerne, så med det samme får jeg et kick – det har intet med en Hedehøg at gøre, men er derimod den fineste Blå Glente!
Kompakt fugl med kort lys hale, stort lyst hoved, de sorte skuldre på overvingens arm og hvid underside med sorte vingespidser.
Jeg griber walkien og melder to gange, at jeg har en Blå Glente lavt over Bankes Marker – der er ingen reaktion og jeg er ved at være bange for, at jeg denne morgen er Morten alene i verden..
Har stadig fuglen i teleskopet, da den er vendt rundt og står og muser ca. et halvt minut, inden den slår ned bag træerne. På det tidspunkt har jeg grebet telefonen og igen ringet til KnP med den chokerende melding, at det han skulle ud og lede efter ikke var en Hedehøg, men en Blå Glente!
Han melder fuglen ud for mig og skynder sig afsted igen – nu sker der noget også på walkien og de lokale får besked om at begive sig mod Bankes Marker.
Mens jeg stadig skanner området fra Fyrhaverne uden at fuglen er kommet op igen ringer jeg til EKr og føler, at jeg endelig kan give lidt igen for forårets leverancer af romsnegle!
Da jeg er overbevist om, at fuglen stadig befinder sig nede i området og andre nu er ved at lede går jeg en ny netrunde og møder ved Fyrvejen JoK, JMP og EKr, der får udpeget det eksakte område hvor jeg har set fuglen gå ned. De beslutter, at de vil prøve at skanne fra Fyrvejen i håb om at fuglen igen vil komme op i luften.
Da lyder meldingen over walkien fra KnP at han har fuglen flyvende lavt ved  området nordøst for Bankes Marker. Han ser den flyve i retning mod Fyrvej, den drejer en gang op og sætter sig i toppen af en gran. Han giver meldingen over walkien, men træet og fuglen er skjult af anden vegetation for dem, der står ved Bøjlevej. RoC, der har taget opstilling på Fyrvej ved Grenens Camping, kan dog se den rastende i toppen af en granen, og kalder folk til Fyrvej, så de der er ude kan nå frem og se fuglen.
Kort tid efter flyver den op og ender med at skrue sig op og tage målrettet mod SV ind over Skagen Havn.
Lars Grøn er da nået op på Flagbakken og bliver sidste person, der ser fuglen. Han kan se den komme ud over Skagen Havn og flyve mod syd langs Kattegat kysten kl 10:17.
Både JoK og KnP nåede at fotografere den Blå Glente – se JoK´s fotos nedenfor.

Jeg var selvfølgelig oppe at køre over det fund og glad for, at andre nåede frem og fik set og dokumenteret den 5. Blå Glente for Skagen gennem tiderne.
Hvis jeg havde været skarp i første omgang havde det godt nok givet mere tid for folk til at nå frem, men jeg fik trods alt sendt KnP ud at lede i området fra start af, selvom det på det tidspunkt var efter en fejlbestemt art..

Det blev til en del sms´er og telefonsamtaler i de næste timer, mens jeg fangede dagens sidste fugl inden jeg lukkede ned over middag.
Valgte at dagen skulle fejres og ændrede på mine menu planer for aftenmaden. Tog en tur ind i byen med indkøb af friske kartofler, en stor entrecote og is til dessert til en personlig festmiddag 🙂

Eftermiddagen og senere aftenmaden tilbragte jeg på terrassen, men der kom ikke meget ind over i dag – manglede dagen kvantitet blandt rovfugle over Skagen, så var én fugl nok til at kvaliteten var i top. Lidt godt er der da kommet ud af, at jeg har få fugle at håndtere ved nettene, men i stedet har god tid til at se mig omkring!

Ringmærkning:
Husrødstjert 1
Kærsanger 1
Gærdesanger 1 – aflæst, samme fugl som i går  mærket tilbage i 2015.
Grønirisk 1

Blog v. MJH

 

En tanke om "Fredag d. 10. juni 2016"

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s