Tirsdag d. 07. juni 2016

Vejr: Morgen og formiddag var der 5/8 skydække, svag til jævn vind fra S mens temperaturen steg fra 14 til 20 grader. Et stykke ude over Skagerrak lå et bælte af havgus, men der var ellers god sigt fra Odden. Fra middag forsvandt de fleste skyer og eftermiddagen blev klar med masser af sol. Vinden holdt sig jævn fra S til sidst på dagen, hvor den drejede mod SV

For mange var dagens højdepunkt selvfølelig Ørnevågen. Den var tidligt oppe og blev set fra lidt i fem, hvor den flyttede sig fra sit natterast i Reservatet til rast og fouragering ved Grenens spids. Fra Verdens Ende kunne den ses frem til kl 8, hvor den fløj videre mod øst og forsvandt ud af syne over Kattegat.
Jeg passede jo mine net og tog ikke ud til Verdens Ende, men regnede med at få fuglen i godt lys fra mit obspunkt på klittoppen, når den på et tidspunkt ville begynde at fouragere over Reservatet. EKr satsede på det samme og kom op til mig med en af de store søde og friske romsnegle fra bageren. Et godt træk og perfekt, at han kunne holde øje med om Ørnevågen kom i luften, mens jeg gik mine runder nede i Fyrhaven.
Desværre syntes Ørnevågen ikke at ville følge vores planer for den og komme tilbage over Reservatet, men den trak altså ud mod Sverige i stedet. Det betød, at vi kun så den i glimt og på stor afstand. Faktisk havde jeg mit bedste syn af den i teleskopet, da jeg gennem vinduerne på Grenens restaurant kunne se den stå og muse lavt over Verdens Ende.

IMG_7213

IMG_7225

Ørnevåge 2K med observatører på Verdens Ende i baggrunden, Grenen 7/6-2016. Foto: KnP.

Finderen af Ørnevågen – HHN – gjorde det så igen, da han i selskab med MH fra starten af morgenen var på vej ud af Sandormesporet mod Verdens Ende og Ørnevågen. De hørte en syngende Savisanger. En fugl, der godt nok er mere almindelig længere sydpå i det jyske, men for Skagen er lige så sjælden som Ørnevågen med 5 fund!
For mit eget vedkommende havde jeg kun almindelige fugle i Fyrhaven. Det blev til 9 mærkede og 2 aflæsninger, der begge var mine egne fra i søndags. Munk stod med 4 mærkede og en aflæst for den største andel af dagens fangst, der i øvrigt mest var lokale ynglefugle, hvor flere havde aktive rugepletter.

Mellem netrunder blev der så spejdet efter Ørnevåge, men EKr og jeg fik også set 3 Sortstrubede Lommer, der trak sydøst ind over Kattegat, mens en enkelt trak mod nordøst. I løbet af formiddagen kom flere rovfugle i luften. Knap så mange Hvepsevåger, hvor jeg kun så 30 stk denne dag, men stadig omkring 100 Musvåge på trækforsøg.
En Sort Glente blandede sig, men ellers var det Rød Glente, der var på banen med 21 stk i luften på en gang. Der blev set småflokke af de Røde over Odden resten af dagen, men jeg har ingen ide om, hvor mange der er gengangere.
Af ørne kom 3 Havørne ud og vendte over Grenen, mens en fjerde kun sås syd for byen, hvor den unge Kongeørn også blev set raste.
Af kærhøge var der minimum 14 Rørhøge, mens Steppehøge ser ud til at være et overstået kapitel for dette forår. Falkene var bedst repræsenteret af Tårnfalke og kun 2 Lærkefalke kom i notesbogen.

Efter at havde lukket net lige før middag aftalte jeg at bruge eftermiddagen på bunkeren ved Batterivej sammen med HHN og Peter “Maura” Kristensen.
Da jeg cyklede ad Grenensporet fra Det Grå Fyr mod Batterivej overraskede jeg hele 17 stk Røde Glenter, der lettede fra jorden i det ryddede område ved Reservatet før stien svinger ind mod Jenne´s sø. De var søgt ned i nogle lavninger, hvor der stadig står lidt vand i bunden og har enten været i gang med fjerpleje eller gået på jorden for at tage frøer.
Fremme på bunkeren var der godt selskab, men få fugle viste sig i luften, så midt på eftermiddagen var der flere herre, der blev røde i hovedet af et lille blund i solen.
En Kærsanger underholdt med sang fra buskene lige på nordsiden af bunkeren, mens Nedermosens Trane-par viste deres efterhånden store unge frem.

Med en vejrudsigt, der står på vinddrejning mod vest og nord og af lidt kraftig styrke blev det nok sidste dag i denne omgang med chance for gode tal af Hvepsevåger, men overraskelser kan jo altid komme til Skagen.

DSC_1455

Han Hvepsevåge passerer bunkeren ved Batterivej i lav højde d. 06. juni 2016. Jeg forventer ikke de store antal af disse flotte fugle de kommende dage, hvor vinden frisker op fra nordvest. Foto: MJH

Ringmærkning:
Gærdesmutte 1
Skovpiber 2
Munk 5 – deraf en aflæst, mærket 5/6-2016
Gærdesanger 1
Gransanger 1
Gulspurv 1 – aflæst, mærket 5/6-2016
Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s