Mandag d. 06. juni 2016

Vejr: Natten havde bragt lidt skyer ind over Skagen og vinden var frisket op fra SØ. Var oppe i frisk styrke til langt hen på eftermiddagen, hvor vinden tog en smule af. Skydækket lå også over den østlige del af Odden til midt på eftermiddagen, hvor det klarede op og endte med helt blå himmel til aften. Blot lidt syd for byen kom opklaringen dog allerede midt på formiddagen, men over Grenen var der endda en smule nedbør lige over middag.
Temperaturen startede på 14 grader og nåede 20 grader sidst på eftermiddagen.
God sigt hele dagen.

Med de seneste dages varme og en vejrudsigt, der lovede vinddrejning til det helt rigtige sydøstlige hjørne så alle fuglekiggere i Skagen frem til denne dag.
Det skulle dog vise sig, at morgen og formiddag var en lidt tung omgang.
Jeg kom ud til Det Grå Fyr overrasket over, hvor kraftig vinden var. Der stod en frisk vind ind direkte fra Kattegat og kun halvdelen af mine net kunne åbnes med den vind.
Selv de åbne var påvirket af vinden og lidt i 9 var jeg ved at opgive dagens ringmærkning med nul fangster og et ønske om at tage mod Nordstrand for at håbe på rovfugletræk langs nordkysten.
Bedst som jeg ville til at gå rundt og lukke net hang der dog en fugl – det viste sig at være en hun Bjergvipstjert. Ny ringmærkningsart for mig, så det gav mod på at fortsætte lidt længere.
JoK stod ved Fyret da jeg pillede vipstjerten ud, så han fik taget et par fotos.
Efter afsked med JoK gik jeg næste runde og fangede en han Grønsisken – en ny art på årslisten over ringmærkede fugle i Fyrhaverne, så jeg endte med at være tilfreds med de par fugle.
Sluttede af med en aflæsning af en tidligere mærket Bogfinke, men vinden blev ved med at drille og jeg lukkede net inden kl 11.

Fra Nordstrand, Verdens Ende, Storeklit og Flagbakken var meldingerne sparsomme denne morgen/formiddag og alle havde en følelse af, at dagen slet ikke levede op til forventningerne.
Jeg cyklede hjemad ad Grenen stien og var inde omkring Nedermosen, hvor der kun var et par Rørhøge i luften, så jeg valgte hurtigt at tage helt hjem for en times middagslur.
På vejen passerede jeg RoC, der var på vej på arbejde. Han råbte, at Haaning var i Skagen, så jeg blev klar over, at middagsluren blev kort, da den melding måtte betyde at noget stort var under opsejling!

Efter frokost og en lille lur tog jeg da også til bunkeren ved Batterivej  og fandt selskab med HHN, EKr, LAP og JOK.
Selvom det ikke blev til de foregående dages høje antal af Hvepsevåge, så kom der efter kl 15 lidt gang i rovfuglene. Vi havde nogle fine Hvepsevåger, Røde og Sort Glente, Rørhøge, Lærkefalke, Havørn og en Kongeørn.
Den sidste trak målrettet ud mod NØ i selskab med en lille gruppe Hvepsevåger. EKr fulgte den så langt han kunne i sit teleskop og var oppe at køre over, at det var den første Kongeørn han nogensinde havde set trække ud fra Skagen!

DSC_1488

Ung Havørn der kom ud og vendte lige over bunkeren ved Batterivej om eftermiddagen d. 06. juni 2016. Foto: MJH

Stemningen var altså rigtig god , men lidt i kl 18 var vi ved at være brugte i solen og jeg var ved at blive sulten igen. Den Biæder JMP havde haft forbi Flagbakken nåede ikke ud til os og de fleste tog hjemad, mens HHN var sej og blev tilbage på bunkeren.
Det gav pote, da han en halv time senere ser en Ørnevåge krydse Batterivej og ende med at gå ned i Reservatet.
Det skabte rører i walkien – en sjælden rovfugleart i Danmark. Det er Ørnevåge nr 5 gennem alle tider i Skagen og sidst arten blev set her var i 2008!
Heldigvis blev den genfundet og bekræftet til at være en 2K Ørnevåge. Den sætter sig dog hurtigt igen ude af syne i Reservatet, men flere vil nok kunne nå at se den i morgen.
Se JoK fotos af fugle nedenfor.
Godt gået af Haaning, der blev overtalt til at tage en ekstra overnatning i Skagen og sørge for, at tirsdag også bliver en flot dag med spændende fugle over Skagen.
Vejrudsigten fejler i hvert fald ikke noget, så endnu en forventningsfuld dag venter!

Ringmærkning:
Bjergvipstjert 1
Bogfinke 1 – aflæst, mærket 12/4-2016.
Grønsisken 1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s