Onsdag d. 25. maj 2016

Vejr: Natten gav tordenbyger over Skagen og vinden var hård fra NØ i morgenstunden. Den vind fortsatte frem til midt på eftermiddagen, hvor den ganske langsomt løjede af. På det tidspunkt klarede det også op og dagen sluttede med blå himmel og sol.  Hele døgnet temperatur fra 10 til 14 grader.

Sikke en dag – blev tidligt vækket med lyn og torden, men vinden var så hård, at jeg måtte opgive ringmærkning denne morgen.
Valgte at bruge morgen og formiddag med helt at få opdateret mit exel-ark med alle fangster fordelt pr art, net og flugtretning. En statistik der skal bruges i analyse af områdets potentiale for standard ringmærkning fremover og valg af netplaceringer o.s.v.

Kl 13 besluttede jeg, at det så bedre ud for eftermiddagen i felten. Vinden skulle løje en smule af og en opklaring var også på vej. Ville derfor forsøge en omgang eftermiddagsmærkning i Fyrhaverne.
Kl 13.25 står jeg ved Det Grå Fyr og er ved at klargøre mit grej – walkien har skrattet uden at jeg helt kunne høre hvad der foregik, men jeg får en opringning af altid flinke KnP, der meddeler mig, at hvis jeg ikke har hørt det, så står der en Ørkenpræstekrave på Grenen!
Jeg skynder mig at smide ringmærkningsudstyret tilbage i rygsækken og får fat i mit teleskop og traver ud mod Grenen.
Desværre viste det sig, at den fremmede gæst ikke var velkommen blandt Strandengens lokale par af Stor Præstekrave – efter et kvarters rast var Ørkenpræsten moppet på vingerne og fløj mod sydvest.
Har altså passeret over hovedet på mig, mens jeg travede afsted mod Verdens Ende.
Så går det bare nogle gange!

Det er første fund af arten for Skagen og kun det femte i DK, så Kim Mouritsen var dagens mand med det flotte fund og de 7 personer, der tilbragte en forblæst dag på Verdens Ende så godt tilfredse ud da jeg ankom.
Selv uden præstekraven, så havde de brave folk haft en ok dag i forhold til vejrsituationen. Hele 1135 Mallemukker blev talt fra Verdens Ende, der også havde 4 Sortstrubede Lommer, 1 Stor-, 1 Mellem- og 3 Almindelige Kjover over havet. Af træk kan nævnes 405 Mursejlere og 152 Bysvaler, mens 2-3 Piroler var på trækforsøg og en hun Blåhals rastede..

Rovfuglene var der ikke mange af i luften under disse vejrforhold. Hvepsevåge 11, Fiskeørn 1, Dværgfalk 2 og Lærkefalk 1 er hvad jeg vil nævne.

Efter en tid på Verdens Ende, hvor præstekraven ikke viste sig igen, gik jeg tilbage til Fyrhaven og forsøgte i 3 timer med 6 net åbne. Resten var stadig alt for vindpåvirkede til at kunne åbnes. Jeg fangede ikke en eneste fugl og der var da også meget tomt for småfugle i krattet, når jeg luskede rundt på netrunderne.
Til gengæld holdt jeg øje med Kattegat siden – for tænk nu hvis en vadefugl skulle vælge at flyve tilbage..
Det gjorde den selvfølgelig ikke, men jeg nød Mallemukkerne, både Tejst, Lomvie og Alk i det efterhånden flotte lys. Pludseligg dukkede en større gruppe Havterner op og rastede/fouragerede lige ud for Det Grå Fyr – det er ellers mest Splitterner, der dagligt er i området, så jeg blev noget overrasket over 85 Havterner.
De havde endda 2 Dværgterner med sig da de kom, men kun Havterner blev i længere tid. Både rastende i grupper af 30-40 fugle på vandet og i fourageringsflugt.

Efter jeg var taget hjem til aftensmad kl 19 fik en fuglekigger afsluttet dagen med en Islom over Drachmann´s grav, men dagen vil nu blive husket for Ørkenpræstekrave!

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s