Tirsdag d. 24. maj 2016

Vejr: En dag uden de store temperatur forskelle – hele døgnet mellem 10 og 13 grader. Vinden startede svag til jævn fra N, men friskede hurtigt op og drejede til NØ. Nåede op i frisk styrke midt på formiddagen og holdt sig der resten af dagen.
Det var en tåget morgen med sigt under 1 km og selvom solen kom lidt frem mellem skyerne i løbet af dagen, så blev det aldrig helt klart. Enkelte eftermiddags dryp blev det også til uden at der var den store mængde vand i de par byger.

Det var først midt på formiddagen, at vinden virkelig generede ringmærkningen, så jeg havde en bedre morgen ved nettene end forventet. Kunne arbejde med de fleste net indtil kl 11, hvor den friske vind fra NØ blev for meget.
Det blev i alt til 21 mærkede fugle fordelt på 8 arter. En Rørsanger blev ny art for årets ringmærkning, mens Havesanger og Rødrygget Tornskade gjorde det godt med 6 stk af hver.
Ud over de mærkede Tornskader var der yderligere 4 uden ring ved Fyret, da jeg lukkede ned kl 11, så minimum 10 stk har der været i området ved Det Grå Fyr i dag.
I går havde jeg jo ikke en eneste, selvom der var massivt fald af arten andre steder på Odden. Denne morgen fangede jeg alle 6 stk i de sydligste net placeret ved Fyret og alle på nær en fløj i net fra sydlig retning.
Min tolkning af det er, at det er gårsdagens fugle, der har trukket ud men fortrudt og kommet retur ind fra Kattegat.
Det er et generelt billede jeg oplever, at en stor andel af fuglene i Fyrhaverne er returtræk. Netop nogle af de erfaringer jeg er sat til at samle ind i år, inden et standard ringmærkningsprogram skal starte med indvielsen af Fuglestationen næste år.

DSC_0529

Den første Rørsanger fanget i Fyrhaverne i foråret 2016. En art jeg gennem de sidste 10 år har haft som den hyppigst mærkede fugl i rørskoven ved Brabrand sø, så det var lidt sjovt at se fuglen bevæge sig rundt i et frisk tjørnekrat i forhold til rørskoven. Fyrhaverne 24. maj 2016. Foto: MJH

I den begrænsede sigt var det ikke meget jeg fik set i løbet af morgenen. Enkelte perioder lettede det dog lidt og jeg kunne nyde fouragerende Mallemukker blandt mågerne over Kattegat, mens 9 Hvepsevåger kom ind over reservatet.
Fra Verdens Ende havde de dog langt mere held med 2 Islom, 3 Sortstrubede Lommer og 78 Mallemukker over havet, mens småfuglenes highlights blev udgjort af 1 Pirol og 1 Karmindompap.
Ved Grenen Camping holdt den faste han Gulirisk stadig til.

I eftermiddagens blæst kom jeg ikke ud, men fik i stedet sovet og svunget støvsugeren m.m.
De aktive folk i felten kunne fra Flagbakken berette om lidt gang i Hvepsevåger med 35 stk, men ellers var det som ventet tyndt med rovfugle i den friske NØ vind.
Gennem dagen blev det mest nævneværdige Fiskeørn 2, Dværgfalk 3 og Lærkefalk 3.

Til aften havde Kim Mouritsen  en overflyvende Biæder ved et besøg i Reservatet.

Morgendagens vejr skulle bringe mere blæst fra NØ, måske kombineret med udbredte regnbyger, så det tegner ærlig talt ikke lovende. Lidt hårdt at se vejrudsigten heroppe, når der i resten af landet meldes om  +20 grader og svagere vinde fra øst…

Ringmærkning:
Spurvehøg 1
Rørsanger 1
Munk 1
Havesanger 6
Gærdesanger 4
Grå Fluesnapper 1
Rødrygget Tornskade 6

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s