Søndag d. 15. maj 2016

Vejr: I solopgangstimen var det overskyet efter et par enkelte dråber havde ramt Skagen i løbet af natten. Vinden jævn fra NØ. Meget hurtigt friskede vinden op, drejede lidt mod nord og skyer spredtes, så der resten af dagen var plads til en del sol mellem skyerne. Temperaturen fra morgenens 8 grader til eftermiddagens 13 grader. Meget klar luft.

Pinse søndag gav næsten flere besøgende ornitologer end fugle i den kølige norden vind.
Under morgenens ringmærkning i Fyrhaverne havde jeg således besøg af 9 personer og fangede 7 fugle.
Jeg modtager meget gerne besøg, men gå venligst ikke ind i Fyrhaverne på egen hånd når der ringmærkes. Området med åbne net har brug for ro mellem mine net runder.
Vendt enten på mig ved Fyrvejen – Det Grå Fyr´s gamle lille gule Oliehus eller opsøg mig i klittoppen på østsiden af ringmærkningsområdet.
Jeg er rundt ved alle net hver halve time, så evt ventetid ved Fyrvejen vil ikke være lang.

Tilbage til de fugle jeg fangede denne morgen. De mest spændende var 2 genfangster. Både en Tornsanger og en Gærdesanger var fugle mærket i området sidse år. Det er den tredje af sidste års Gærdesangere, der er genfanget i år.
Den friske vind generede fangsten hele morgenen og jeg endte med at have alle net lukket kl 11.
Tids nok til at komme hjem til en pinsefrokost, hvor min husvært Bo havde disket op med et glas hjemmelavede marinerede kryddersild. Passende til silden havde jeg lavet en karrysalat i går og filtreret den lille snaps jeg har lavet med porse fra Nedermosen.

Derefter tog jeg en morfar på sofaen, men blev vækket af en sms besked fra ringmærkeren Robert. Efter han tog herfra for et par dage siden, har han været i svigerfamiliens hus i Gjerrild, Norddjursland. Der har han ringmærket 50 fugle fordelt på 18 arter – noget mere end jeg har nået i samme tidsrum..
Nu kommer så det helt fantastiske – i sms´en spørger Robert om jeg kender et ringnummer han lige har aflæst på en Gærdesanger i Gjerrild.
Jeg måtte lige spørger ham, om han lavede en joke med mig, men den var nu god nok – en Gærdesanger jeg mærkede den 5. maj kl 7 om morgenen i et net ved Det Grå Fyr er nu i Gjerrild, Djursland og aflæst af  Robert, der lige har været her!!
Ved ringmærkningen har jeg noteret at Gærdesangeren er fløjet ind i et af de net, der står yderst mod Kattegat og er kommet ind fra sydsiden.
Det passer med, at den kunne være en af de fugle jeg ser komme retur fra Kattegat efter at have lavet trækforsøg ud fra Verdens Ende. Nu alligevel spændende, at samme fugle en uge senere er ved Gjerrild!

Ud over ringmærkningen blev der selvfølgelig også tjekket for fugle gennem dagen af alle de aktive folk. Det blev nu ikke det helt store, der blev fundet af fugle.
Nordstrand havde 3 Sortstrubede og 123 Rødstrubede Lommer trækkende.Rørdrum blev set og hørt et par steder – nogle gange overdøvet af de lokale Traners trompeteren.
Blandt dagens rovfugle var det trods lave antal alligevel muligt at finde en Steppehøg 2K. Utroligt forår den art har!
Hvepsevåge2, Rød Glente 1, Blå Kærhøg 1, Steppehøg 1 2k, Spurvehøg 12, Musvåge 28, Fjeldvåge 1 Fiskeørn 1, Dværgfalk 3 og Vandrefalk 2.
Nede over Hulsig Hede blev der desuden set en Hedehøg.

Ringmærkning:
Gærdesmutte 1 – aflæst hun med rugeplet, mærket 14/4-2016
Tornsanger 2 – deraf én aflæst, mærket i maj 2015.
Gærdesanger 2 – deraf én aflæst, mærket i maj 2015.
Løvsanger 1
Broget Fluesnapper 1

Blog v. MJH

DSC_0895

Med de få fugle at håndtere i Fyrhaverne giver de tid til at se lidt på sommerfuglene i området. Der flyver nu mange eksemplare af Skovrandøje og Grøn Busksommerfugl, men også Aurora, Okkergul Pletvinge, Dagpåfugløje, Okkergul Randøje, Skovblåfugl m.m. er set i området. Denne Lyngmåler er også dagsaktiv og satte sig i lidt græs inde i Fyrhaven, mens ses som navnet sige ellers mest ude i heden med Lyng. Foto: MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s