Søndag d. 08. maj 2016

Vejr: Højtrykket forsætter med klar blå himmel uden skyer og de mange personer på obsposterne er ved at være godt røde i ansigterne. Vinden var fra morgenstunden svag fra Øst og nåede op i jævn styrke midt på dagen. Temperaturen steg fra 10 til 17 grader.

Sidste dag af årets Fuglefestival blev forrygende i et vejr, der i år vel nok er det bedste hidtil for festivalen.
Fra min egen verden med ringmærkningen i Fyrhaverne fik jeg og Henning fanget 20 fugle. Selvom de fleste var mærket inden fremvisningen startede kl 8, så fik dagens 40 besøgende alligevel set lidt fugle i hånden. Afrika trækkerne dominerede med sangere og Rødstjerte, men dagens bedst fangst blev en mellemdistancetrækker. En flot han Husrødstjert kunne vises for de få fremmødte kl 8.
Efter lukning af net kl 12 nød Henning og jeg det fantastiske træk af rovfugle, der allerede var i fuld gang og blev ved helt til aften.

Dagens tal for rovfugle er meget baseret på tal fra KMO, JHC og Skat, der lavede en 14 timers marathonobs. Tal er supleret af en lille gruppe Østjyder, der denne dag svigtede “Muren” og havde fundet frem til Engklitten i det nordvestlige hjørne af Skagen, hvor de havde dagens absolut største tal af Lærkefalk, Fjeldvåge og Sort Glente.
Ellers skal fremhæves, at det var dagen, hvor rekorder blev slået. Både Tårnfalk med hele 223 og Steppehøg med 10 stk er klare dagsrekorder for Skagen.
For Steppehøge er der allerede tale om sæsonrekord – 56 er vi nu nået til i år og det er garanteret ikke slut endnu! Tidligere rekord fra 2012 lød på 44 fugle i løbet af foråret.

Dagens tal fra Nordstrand er opgjort til: Havørn 2, Sort Glente 6-8, Rød Glente 6, Spurvehøg 101, Rørhøg 22, Blå Kærhøg 16, Steppehøg 10, Hedehøg 7, Fjeldvåge 25,  Kongeørn 1, Fiskeørn 24, Dværgfalk 26, Tårnfalk 223, Lærkefalk 19, Aftenfalk 7 og Vandrefalk 6.

IMG_3570

En af dagens 10 steppehøge !! – en 2k han gav i længere tid opvisning ved Nordstrand før den trak videre mod øst. Foto: KnP.

IMG_3678

Kongeørn 2k med slidte halefjer over Reservatet. Foto: KnP.

Næsten alt andet blegner i forhold til de mængder af rovfugle, men alligevel slog småfuglene også til med hele 3 trækkende Rødrygget Svale, 1 Markpiber og årets første Hortulan.

Med helligdag og weekend overstået, så vender en del af de mange folk tilbage til hverdagen med masser af gode oplevelser i bagagen fra Skagen. Der er dog stadig en god portion af fuglekiggere tilbage til at nyde de kommende dages fugletræk. Vejrudsigten ser meget lovende ud og det er slet ikke slut, selvom Fuglefestivalen takker af.
Det har været fedt at se så stor opbakning til arrangementet.
Både med stor aktivitet i felten og endda tid for mange til at besøge Naturbutikkens stand, som fik en rekordomsætning på årets festival.

Konkurrencen “Find den sjældneste fugl på Festivalen” fik en suveræn vinder med Morten Kofoed-Hansens sjældne fund af Alpejernspurv på en jordvold lige øst for sommerhusområdet ved Strandklit. Som nævnt under gårsdagens blokindlæg blev fuglen et stort tilløbsstykke hele dagen. Pudsigt nok er det tredje gang, at den sjældneste festivalfugl er fundet i dette område – i 2013 Triel og i 2014 Citronvipstjert – mon ikke området vil blive finkæmmet under de kommende festivaler? Ud over æren blev Morten belønnet med et gavekort på 1000 kr fra Naturbutikken.

IMG_3671

Vinderen af konkurrencen “Find Festivalens mest sjældne fugl” Morten Kofoed-Hansen (i midten) får overrakt præmien af Rasmus Strack, Naturbutikken. Knud Pedersen fra dommerpanelet vender tommelfingeren op for det fine fund af Alpejernspurv. Foto: Jens Søgaard Hansen.

Dagens ringmærkning:
Skovpiber 1
Rødstjert 6
Husrødstjert 1
Bynkefugl 1
Sangdrossel 1
Tornsanger 3
Gærdesanger 1
Løvsanger 3
Skovsanger 1
Broget Fluesnapper 2

Blog v.KnP & MJH

En tanke om "Søndag d. 08. maj 2016"

  1. Kære Morten.
    Da jeg måtte afstå fra at komme til Skagen og opleve de mange fugle, som blev nydt under Fuglefestivalen, har det været en udsøgt fornøjelse at læse dine både fagligt interessante men også intenst sansende artikler her på bloggen.

    1000 tak skal du have. Så er det (næsten) som at være der selv 😃

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s