Lørdag d. 07. maj 2016

Vejr: Blå himmel og sol hele dagen med få skyer. Vinden fra Øst var jævn til frisk fra morgenstunden, men løjede af inden middag. Det betød at temperaturen nåede op på 17 grader – blot lidt længere nede i det jyske var der +20 grader denne flotte klare dag.

På ny en fantastisk flot Fuglefestival dag med masser af besøgende på alle obsposter.
Morgenens vind fra øst drillede i ringmærkningsnettene og i det flotte vejr var det samtidig tydeligt, at de fleste småfugle fløj over området og ikke gik ned i krattet.
Alt i alt blev det til blot 7 fangster fra solopgang til lukning kl 12. Lidt specielt, så var det fordelt på 7 forskellige arter med både Landsvale, Tornsanger og Skovsanger som nye årsarter på ringmærkningsfronten.
Manglede fuglene i nettene, så havde Henning og jeg til gengæld godt besøg af ca. 80 personer gennem morgen og formiddag. Heldigvis var der næsten 1 fugl pr. halvtimes runde og langt de fleste havde tålmodighed til at vente og se mindst én fugl i hånden.
Vi håber, at alle har fået en god oplevelse ud af det begrænsede udvalg – selv var jeg meget glad for at kunne vise en Skovsanger frem!

IMG_3246

Holdet fra morgenens reservattur lagde vejen forbi Det Grå Fyr og fik kyndig information om ringmærkning. Foto: KnP.

IMG_3254

I elegant stil slipper Morten Jenrich Hansen den fremviste Skovpiber. Foto: KnP.

Midt på morgen kunne vi notere en hvis omrokering blandt fuglekiggerne på Odden.
Morten Kofoed-Hansen var så venlig og dygtig at finde en Alpejernspurv ved det gamle losseplads område omkring Buttervej/Minkvej.
Den fugl blev dagens trækplaster og nydt af langt over 100 fuglekiggere gennem dagen. Skønt den midt på eftermiddagen holdt sig skjult, blev den set flyvende mod øst ved 18-tiden og forsvinder nok helt i en stjerneklar nat. Dermed har Skagen noteret sig for 3 af Danmarks 14 fund af arten!

En anden småfugl gjorde sig også bemærket – blandt rykket af ca 150 Gule Vipstjerter, hvoraf 40 på et tidspunkt rastede på Bankes Marker, var der en Gulhovedet Gul Vipstjert. Dens afvigende kald afslørede at det højst sandsynligt var en fugl af den østlige race lutea – en stor sjældenhed i nordvesteuropa!

Fra Nordstrand blev der bl.a. noteret 4 almindelige Kjover og 3 adulte Dværgmåger. I DOF-basen er der for de seneste 2 dage indtastet obs af Almindelig Skråpe, hvilket ville være rigtig gode forårsfund, men desværre tyder alt på, at der er tale om fejlindtastninger af de Almindelige Kjover!
Grenen og Verdens Ende deltog som et observationspunkt i årets “Tårnenes dag” og nåede imponerende 108 arter i løbet af dagen. Imellem dem var en trækkende Islom.

IMG_3264

Mange af dagens Lærkefalke trak fint forbi ved Nordstrand. Foto: KnP.

IMG_3389

Hedehøg adult hun, Nordstrand. Foto: KnP.

Rovfuglene svigtede heller ikke, selvom tallet af Musvåger var lavere end de seneste dage, så var der stadig både Havørne, Sort Glente, Steppehøge, Hedehøge og et fint træk af falke, hvor en adult han Aftenfalk blev årets første i Skagen.
Der er garanteret flere på vej i de næste dage og årets første Hvepsevåger må også være lige på trapperne.
Dagens rovfugletal er igen minimumstal, da der endnu ikke er lavet en sammenstilling af tal fra alle obsposter.
Sort Glente 1, Rød glente 2, Havørn 3, Rørhøg  7, Blå Kærhøg 7, Steppehøg 3 2k, Hedehøg 3 (1 adult han, 1 adult hun og 1 2k), Spurvehøg 60, Kongeørn 1 2K, Musvåge 30, Fjeldvåge 16, Fiskeørn 5, Tårnfalk 70, Aftenfalk 1 adult han, Dværgfalk 11, Lærkefalk 18 og Vandrefalk 6.

Festivalen forsætter i morgen med samme vejrforhold, så mere er i vente!

Ringmærkning:
Landsvale 1 – adult han
Skovpibe 1
Sangdrossel 1
Munk 1
Tornsanger 1
Gransanger 1
Skovsanger 1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s