Fredag d. 06. maj 2016

Vejr: Flot Skagens vejr med svag vind fra østlige retninger. Højtliggende tynde skyer kunne ikke hindre solen i at brænde igennem hele dagen. Temperaturen nåede 12 grader efter en relativt lun morgen med 7 graders varme. Sigten var hele dagen god.

Den første hele dag af årets Fuglefestival var velbesøgt af både fugle og folk.
Min egen opgave med ringmærkning ved Det Grå Fyr gav en fangst på 21 fugle. De fleste blev håndteret inden fremvisningen for folk startede kl 8, men jeg kunne da vise lidt Gærdesangere, Rødstjerte, en Rødhals og en lokalt ynglende hun Gærdesmutte til de næsten 50 besøgende gennem formiddagen.
Der skal lyde en stor tak til Henning Ettrup, som assistere mig i disse dage.
At vi er to ringmærkere til at fortælle håber jeg, at folk sætter pris på.
Proceduren er, at vi går runder og tjekker net for fangst hver halve time og bringer evt fangede fugle til pladsen ved det lille gule Oliehus på sydsiden af vejen ved Det Grå Fyr.
Jeg vil gerne henstille til, at man ikke går rundt i Fyrhaverne på egen hånd.
Der er brug for ro i området mellem halvtimers runderne for at fuglene går ned i området.
Vi skal som ringmærkere nok sørge for at net blive tilset og alle fangster bliver fremvist ved Oliehuset.

Det fantastiske flotte vejr har bragt et rekordstort antal folk til Odden for at opleve fugletrækket. Morgenen ved Nordstrand oplevede således, at lige ved 150 folk havde taget opstilling med kikkerter og teleskoper. Oven i det var der vel 40 på plads ude ved Verdens Ende.
Åbningen af festivalen ved Det Hvide Fyr blev overværet af tæt på 100 mennesker og Naturbutikken er ikke draget forgæves fra hovedstaden til Danmarks nordlige ende.
Eftermiddagen var området dækket med fuglefolk spredt over det hele, men omkring 60 stk var på plads hos guiderne på Flagbakken.

IMG_3155

Lederen af Skagen Fuglestation Kurt Rasmussen bød de mange fremmødte velkommen til dette års fuglefestival ved Det Hvide Fyr. Foto: KnP.

IMG_3172

Der var travlhed ved Naturbutikkens og Swarovski Optiks stand ved Det Hvide Fyr. Foto: KnP.

Alt i alt gav det en del gode obs gennem dagen.
To Silkehejre turnerede gennem morgenen langs hele nordkysten fra Nedermosen til Verdens Ende. Sidstnævnte sted kunne blandt meget andet berette om 2 adulte Sorthovede Måger, 1 Sortterne, 2 Temmincks og 1 Krumnæbbet Ryle samt småfugle som årets første Rødryggede Tornskade og 2 overflyvende Gulirisk.
Senere blev endnu en Gulirisk fundet syngende ved Grenen Camping og til aften var der 2 stk ved Nordstjernevej.

IMG_3033

Silkehejrer på rundtur over Nordstrand og Grenen. Foto: KnP.

Mange kommer selvfølgelig til Skagen for at opleve rovfugle trækket. Det svigtede da heller ikke i det perfekte vejr. Både ung Havørn og Kongeørn var på vingerne og Steppehøgene fortsætter med at imponere. Første halvdel af dagen bød på 5 fugle og eftermiddagen en enkelt. Med dagens 6 Steppehøge bliver den hidtidige sæsonrekord på  44 Steppehøge garanteret slået i løbet af de nærmeste dage!

IMG_3018

Til stor glæde og fornøjelse for de mange festivaldeltagere bliver steppehøgene ved med at vise sig frem ved obsposterne. Denne unge hun vakte stor begejstring blandt de over 100 fuglekiggere, som var samlet ved Nordstrand denne morgen. Foto: KnP.

IMG_3064

Sort Glente 2k passerede også lige over hovedet på observatørerne ved Nordstrand. Foto: KnP.

Jeg har endnu ikke et samlet billede af dagens rovfugle træk, men nævnes kan da at der stadig er minimum 2 Sorte Glenter. Eftermiddagen gav et pænt ryk af falke – igen et minimumstal med Dværgfalk 15, Lærkefalk 4 og Vandrefalk 8.

Fra bunkeren ved Batterivej blev det lokale Trane par i Nedermosen set gå rundt med en unge. Det er første gang, at der dokumentation for ynglesucces for det par, så Fuglefestivalens første dag fik en solstrålehistorie om Tranerne i Skagen.

De næste dage fortsætter det perfekte vejr og med de mange besøgende i hele området bliver der garanteret en del fugle at berette om.
I morgen er der igen fremvisning af ringmærkning ved Det Grå Fyr fra kl 8-12, men man kan også vælge at gå en tur fra Nordstrand og hele vejen rundt om Ellekrattet med Knud P. som guide. Den tur ender ved Det Grå Fyr, hvor jeg vil håbe, at Henning og jeg på det tidspunkt kan vise lidt fugle i hånden.

Dagens Ringmærkning:
Spurvehøg 1  – 2K hun
Gærdesmutte 1 – hun med aktiv rugeplet
Rødhals 2
Rødstjert 8
Gærdesanger 6
Munk 2
Gransanger 1

Blog v. MJH

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s