Torsdag d. 05. maj 2016

Vejr: En kølig morgenstund med højtliggende tynde skyer blev hurtigt afløst af relativt lunt vejr med masser af sol. Temperaturen steg fra 2 til 12 grader og den svage vind fra sydøst gjorde det til en dag, hvor jakken kunne smides. Rigtig klart med god sigt.

Optakten til årets Fuglefestival lovede rigtig godt. Det blev da også en morgen med alle net oppe og pænt med småfugle i Fyrhaverne. I alt blev det til 43 mærkede med en pæn andel af Afrika-trækkere.
Midt på morgen kom Knud forbi inden han skulle hjælpe med opsætning af festivalens telt ved Det Hvide Fyr. Godt timet, så var det lige på den runde ved nettene, hvor årets første Spurvehøg blev mærket.

IMG_2917

Denne Spurvehøg 2K han blev første ringmærkede af arten i dette forår. Foto: KnP.

Vi stod midt inden i Fyrhaverne, da der blev meldt en trækkende Islom på tværs af Grenen. Jeg nåede at løbe ud på heden og fik set den forsvinde mod nord over Nordstrand, hvor de mange fuglefolk fik den lige over hovedet.
Straks efter var jeg på ny ved nettene sammen med Knud og kunne pille de første fangede Skovpibere ud at nettene.
Ved “Oliehuset” rastede en flot han Husrødstjert uden at gå i et net, men det gjorde til gengæld hele 8 Rødstjerte denne morgen.

IMG_2952

Ringmærker Morten Jenrich Hansen er klar til at fremvise og fortælle om ringmærkede fugle ved fyrets gamle oliehus under hele fuglefestivalen. Foto: KnP.

Kan i øvrigt berette, at en gennemgang i arkivet viser, at min aflæste Skarv fra i går blev set i Skarvesøen sidste år den 06. april 2015 af Anders og Knud. Den er mærket som unge på Mågeøerne ved Bogense den 18. maj 2011 og har altså flyttet sig fra den sydligste del af Kattegat til at være ynglefugl ved Skagen.

Ud over den fede Islom var der også en øst-trækkende Hvidnæbbet Lom langs Skagerrak kysten. Verdens Ende meldte om syngende Græshoppesanger og overflyvende Gulirisk.
Blandt rovfuglene kom endnu en ung Steppehøg på morgentræk.
Senere på dagen kom der mere gang i rovfuglene og der var selvfølgelig dækning af mange folk både ved Verdens Ende, Batterivej/Nordstrand og Flagbakken.
Jeg tog endnu engang frokost og eftermiddag ved Nedermosen.
Det blev belønnet med en fin ung Kongeørn ad flere omgange som højdepunkt.
En del af dagens rovfugle var kun på trækforsøg og kunne ses flere gange.

En foreløbig sammentælling fra dagens obsposter giver følgende minimums tal:
Sort Glente 3, Rød Glente 6, Havørn 2 adulte, Rørhøg 10, Blå Kærhøg 6 Steppehøg 2 2K, Spurvehøg 45, Musvåge 150, Fjeldvåge 6, Kongeørn 1 2K, Fiskeørn 6, Dværgfalk 3, Lærkefalk 1 og Vandrefalk 5.

Det ser vejrmæssigt ud til at de komme dage bliver en rigtig fest Skagen med forventninger om endnu større antal!

IMG_2972

Allerede torsdag eftermiddag var der trængsel og god stemning på obsklitten ved Nordstrand. Foto: KnP.

Ringmærkning:
Spurvehøg 1
Gærdesmutte 1
Jernspurv 1
Skovpiber 5
Rødhals 3
Rødstjert 8
Bynkefugl 1
Solsort 1
Munk 8
Gærdesanger 6
Gransanger 5
Løvsanger 2
Broget Fluesnapper 1

Blog v. MJH

DSC_0677

Dagens unge Kongeørn over Nedermosen. Den blev over længere tid mobbet af en meget ihærdig Gråkrage, der på et tidspunkt fik hjælp til mobningen af både en Musvåge og en Rød Glente. Det er ikke altid populært at være konge…   Foto: MJH

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s