11. maj: Hærfugl i Skagen for første gang i næsten 10 år, citronvipstjert og lidt falketræk

Hærfugl, Grenen 11/5-2015. Foto: Jørgen Kabel

Hærfugl, Grenen 11/5-2015. Foto: Jørgen Kabel

Sydlig vind af kulingstyrke og en kraftig kile af sommervarme op gennem Jylland lyder besnærende, men allerede nærstudier af vejrudsigten i går gav kun begrænset optimisme. Vinden var i orden, men varmen udeblev. De barske som sad på Nordstranden fra ved 5-tiden om morgenen, så lidt slidte ud i løbet af eftermiddagen, mens de, som festivalen havde slidt noget ned, foretrak (med undtagelse af uopslidelige KMO)at bruge formiddagen til mere hjemlige sysler og derfor var tændte, da eftermiddagens “falketimer” nærmede sig. Der er tradition heroppe for, at kraftige vinde mellem S og Ø i forbindelse med stigende temparatur kan give bemærkelsesværdige antal af falke og kærhøge. Det blev mere som ventet end som håbet: De omtalte arter kom, men kun vandrefalk i at antal som kunne imponere: 7 eksemplarer på 4 timer. En halv snes dværgfalke sås også, mens lærkefalken stadig ikke er kommet rigtigt i gang (under 5). 2K hedehøg med “hanjizz” og et par fiskeørne blev også set.
Dagens og årets hidtil største overraskelse kom i dag: HÆRFUGL (foto), som ikke er set heroppe siden november 2005 (KNP.) Fuglen blev opdaget om formiddagen i reservatet nær fyret, men forsvandt -som hærfuglen har en uforskammet tendens til- uden at nogen andre end finderen(?) fik glæde af den. Folk på både Nordstranden og Grenen havde dog en stor trøst i at se en adult CITRONVIPSTJERT han, som er årets obs.nr. 2. Midt på eftermiddagen kunne ROC overraskende melde , at han havde genfundet HÆRFUGLEN ved Sandormesporen og at den muligvis var til at twitche (for lægmand: modtagelig for gæstebesøg). ROC fik lokaliseret den og en halv snes mennesker nåede at se dyret, før det endelig forsvandt ind i Nordstrandens klitter.
En speciel oplevelse for undertegnede, som har haft et belastende forhold til DK iagttagelser af arten (1 Hesselø, maj 1969!) og mere eller mindre have undgået den talrige gange med et utal af forskellige tidsintervaller (fra 2. min. til et døgn).
John Larsen meldte HORTULAN om eftermiddagen fra Minkvej.

Ekr

Ringmærkning v. Skagen Fyr 04:45-08:40, 90 netmeter. Vejr: 6-10 m/s S, 8-10 grader, 7/8, god sigt.

Jeg havde egentlig afskrevet på forhånd at ringmærke i dag, da vinden så ud til at blive for kraftig. Jeg gav det dog alligevel et skud, da vinden ikke var så kraftig igen, i de første timer efter solopgang. Klokken. 08:40 måtte jeg lukke nettene, da vinden havde frisket en del op. Jeg fik ringmærket i alt 9 fugle, fordelt på 3 gærdesangere, 1 tornsanger, 3 løvsangere, 1 broget fluesnapper og 1 ringdrossel. Sidstnævnte var en han og varmede gevaldigt på en ellers kølig morgen.

Efter endt ringmærkning cyklede jeg til Bankes Marker, hvor jeg brugte et par timer på at tjekke rastende og forbiflyvende fugle. En flok på cirka 100 nordlige gule vipstjerter rastede, sammen med et 4 stenpikkere og to bynkefugle. Der trak desuden en del landsvaler forbi, med enkelte bysvaler imellem. Kernebider, hedelærke, ringdrossel, musvåge og rød glente var også at se.

Anders Odd Wulff Nielsen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s