10. maj 2015

Den fuglemæssigt helt klart ringeste festival er slut; men samtidig også den mest visionære og spændende set fra SKAFs synspunkt. Vi var for sidste gang (alle gode gange 3) i Det Grå Fyr, for umiddelbart efter festivalen – formodentlig allerede i næste uge- går totalrenoveringen af fyrbygningen i gang, og næste år ved festivaltid skulle det nye naturcenter, som SKAF bliver en del af, være klar til at tages i brug. Bloggen vil løbende orientere om, hvordan SKAF kommer til at fungere under de nye og stærkt forbedrede forhold, som den nystiftede forening SKAFVEN kommer til at få indflydelse på.

Trods det meget ringe fuglevejr var stemningen blandt deltagerne og arrangørerne alligevel i top. Symptomatisk nok var det islom som vandt prisen som festivalens største sjældenhed. Ikke imponerende i Skagen. Den blev så retfærdigvis fundet af vores myreflittige observatør og ringmærker AOWN, som fik en fortjent præmie for sin ekstra indsats. Dagen i dag bød på lidt mere liv end fredag og lørdag, men  diffust. Mest tilfreds var gæsteringmærker Rune Bisp, som fangede hele 15 fugle til fremvisning med skovsanger og broget fluesnapper. Alle havde det meste af weekenden fablet om albatrossen. Det var der også  god grund til at gøre, selvom resultatet ikke blev helt som man havde håbet på:

Grenen 05:30-12:05. Vejr: 5-10 m/s SV->NV, 8 grader, vekslende skydække. Ringe sigt og småregn først på morgenen – senere god sig på over 10km.

Folk: AOWN, RoC, APr, TEP, FSH, AWM, FJ, MCH + ca. 10.

Det var egentlig min plan at ringmærke de første par timer, inden at vinden skulle tage til, men da mine ringe og udstyr ved en fejl var blevet låst inde i fyrboligen, smuttede jeg ud på Grenen. Den første time var ret sløv hvad angår træk, men efterhånden som vinden tog til og det klarede op, kom der flere fugle i bogen. Trækket over land var mere eller mindre fraværende, så opmærksomheden blev ledt mod havet. Med opklaringen forlod de fleste folk også obsposten, da det var hundekoldt og svært at finde læ. Vi var dog nogle stykker som rykkede tæt sammen i “hullet” på Verdens Ende, hvor vi kunne sidde i nogenlunde læ. Klokken cirka 07:47 kommer jeg tilbage til obsposten, efter en kort gåtur og sætter mig med det samme til rette i min stol og scanner havet med mit teleskop. Jeg får straks øje på en fugl langt til havs, som flyver i store buer og skifter mellem at vise dens over,- og underside. Fuglen er stor og med ekstreme proportioner. Meget lange, smalle vinger og lille krop får mig straks til at at tænke på sortbrynet albatros, som er frisk i min erindring fra Hirtshals Havn 7/5-2015. Jeg mumler lavmælt “hovsa” og meddeler dernæst de andre observatører noget retning af; “jeg tror sgu jeg har albatrossen”. AWM får fuglen i sit teleskop få sekunder efter, men de andre har svært ved at finde fuglen, som ind i mellem opholder sig i flere sekunder under horisontlinjen, hvor den er svær at se. Vanskeligt er det også at finde pejlemærker, da fuglen flyver midt i “ingenting” og hverken jeg eller AWM tør kigge væk fra vores teleskoper, i frygt for at miste fuglen. Jeg mister dog efterfølgende fuglen, da jeg ryster af kulde og får prikket til mit teleskop. AWM ser den stadig og der går vel et lille minuts tid før jeg igen får øje på fuglen, som nu er højt over havets overflade, hvor den cirkler rundt et par gange, inden at den drejer mod øst og forsvinder for os. HHØ og en anden observatør når også at se den ganske kortvarigt, inden den trækker væk.

En længere beskrivelse af fuglen ses på DOFbasen, under Skagen Fuglestations initialer: http://www.dofbasen.dk/search/result.php?design=table&soeg=soeg&artdata=art&hiddenart=00209&periode=maanedaar&aar_first=2015&aar_second=2015&obstype=observationer&species=alle&sortering=dato

Resten af morgenens bedste observationer fordeler sig således: 9 rødstrubede lommer, 1 islom, 200 mallemukker, 300 suler, 1 havlit, 1 troldand, 209 sortænder, 1 fiskeørn, 1 dværgfalk, 25 strandskader, 1 hjejle, 3 småspover, 6 almindelige kjover, 4 storkjover1 2k dværgmåge, 4 rider, 150 hav,-/fjordterner, 1 gøg og 4 alk/lomvie.

Blog v. Anders Odd Wulff Nielsen

Sortgrå Ryle i sommerdragt, Skagen Havn 10/5 2015. Foto: Lars Grøn.

Sortgrå Ryle i sommerdragt, Skagen Havn 10/5 2015. Foto: Lars Grøn.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s