Torsdag 1.maj

Kun én ting er givet i Skagen, og det er, at ingenting er givet; for der lå intet i vejrudsigt eller vejr, som indikerede, at vi skulle se årets 5. SU fugl (citronvipstjerten i går nr. 4) i dag. De fleste havde regnet med hjemlig hygge eller en rask gåtur i det høje og meget kolde vejr med nordlige vinde. Altså absolut ikke fuglevejr i Skagensammenhæng.

Hvidskægget Sanger, Batterivej 1/5-2014. Foto: Jørgen Kabel

Hvidskægget Sanger (Sylvia cantillans albistriata) 2k han, Batterivej 1/5-2014. Foto: Jørgen Kabel

Men sådan skulle det ikke være. Thomas W. Johansen tilhører den kategori af fuglefolket, som altid opdager et eller andet underligt, uanset vejr og vind. Han er i øjeblikket på en miljøundersøgelse i Sæby, og ankom i går aftes til det yderste sommerhus på Nordstranden, hvor han skulle overnatte hos en bekendt, og trisse rundt og kigge lidt uforpligtende inden turen tilbage til Sæby. En tidlig morgentur gav stort set intet, men han var dårligt kommet inden for døren og lagt kikkerten fra sig til fordel for kaffen, før han ved et enkelt blik ud af vinduet spottede en Hvidskægget sanger. Han fik hurtigt bragt iagttagelsen videre af de rette kanaler, og i dagens løb kom folk fra nær og fjern for at se 2/3 af den smukke Sylvia art. Den sidste 1/3, nemlig halen havde fuglen ikke fået med på det forlængede træk. Da halen er jo en en væsentlig styringsmekanisme, kan man godt forstå, at den er kommet lidt ud af kurs (denne teori er ikke holdbar… ;-))

IMG_9318

Østlig Hvidskægget Sanger 2k han, Batterivej 1/5 2014. Foto: Knud Pedersen

Det er 6. forekomst i Skagen (senest 2007) og omkring nr. 61 i Danmark. De, som så fuglen bedst, anser den for at være en 2k han af den østlige race Sylvia cantillans albistriata som yngler på Balkan, Grækenland og vestlige Tyrkiet. Hvidskægget Sanger er på vej til at blive splittet i 3 arter:

1) Østlig Hvidskægget Sanger Sylvia cantillans med racerne cantillans i sydlige og centrale Italien og albistriata på Balken, Grækenland og vestlige Tyrkiet,

2) Vestlig Hvidskægget Sanger Sylvia inornata med racerne inornata i Nordafrika samt iberia  på den Iberiske halvø og i Sydfrankrig.

3) Moltoni´s Sanger Sylvia subalpina som yngler på Mallorca, Cabrera, Korsika, Sardinien og nordvestlige del af Italien.

Ellers ikke meget: 2 vendehalse ved Grenen og Eratosvej

Der kom folk direkte fra Bøtø Nor ved Gedser……

Ekr/KnP

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s