Torsdag 9. maj

En forrygende start på den første Skagen Fuglefestival med udgangspunkt i Det Grå Fyr, og fysiske rammer som var både behagelige og stringente.

Det var vejret ikke: Vinden fin fra SØ, men regnbygerne fik i 2-3 timer skrinlagt alt hvad angår almindelig færden rundt i området. Morgenen var heller ikke god: Sydlig vind var fin nok; men vi var konstant på grænsen af egentlig tåge.

I skrivende stund er festivalen i fuld gang i Skagen by med foredrag om rovfugle af Klaus Malling Olsen og derefter koncert med SKAFs gruppens IUH, som spiller orgelværker af Händel og Messiaen med billedekomposition at fotos fra KNP.

Fuglemæssigt blev Fuglefestivalen en af de dage…..

Det var nogenlunde det, som DOFs formand Egon Østergaard gav udtryk for, da han åbnede festivaken kl. 10 på den forjættede gårdsplads:  DET GRÅ FYR. (Versalerne skyldes, at vi endelig efter et utal af år er kommet ind i et samarbejde som kan resultere i en fysisk perfekt placeret fuglestation)

Egon brugte sin feltornitologiske baggrund og kendskab til Skagen siden 1974 til at gøre opmærksom på, at uanset hvordan vejret umiddelbart så ud, så lå overraskelserne i Skagen altid lige om hjørnet. Han nåede ikke at komme i læ inden regnen kom…

PR eller viden?

Døm selv: Morgenen gav ikke mange fugle, men steppehøg,  Pomeransfugl, omkring 10 dværgmåger ,islom, pirol og rødrygget svale blev set af af nogle, mens en rødrygget tornskade  blev nærstuderet at en halv snes  “nybegyndere”  ud af ca. 90-100 mennesker, som var med om morgenen.

Efter åbningen og besøg på maleriudstillingen, og de fleste af de tilstedeværende havde hilst på hinanden og/eller var gået  på opdagelse, åbnede KMO rovfugleiagttagelserne  på Flagbakken med noget der lignede en fiasko: En skybrudsagtig regnbyge som varede i så lang tid, at en våd tunghed lagde sig over festivalens første dag.

Kun kontroversielle analytikere bevarede en optimisme som svarede til DOFs formands:

Omskrevet til daglig tale blandt feltornitologer efter for 2. time i træk at have ude af stand til at bruge andet en ulogisk meteorologisk optimisme….:”

“Hvis det her lort stopper, så får vi kraftedeme rovtøj så det batter!”

Det stoppede- og det fik vi!

KMO startede med at ringe til mig (Ekr)  ved 1530- tiden: En steppehøg var på vej fra Nordstranden mod Grenen i klitterne. Det var stadig diset, og da jeg stod ved fyret (Maleriudstilling), valgte jeg den teori, at fuglen ville vende omkring Ellekrattet og styre mod SØ – altså fyret. Good thinking… som for en gang holdt stik. Omkring kl. 16 fløj fuglen i et for os euforisk og symbolsk lys og tempo tæt forbi festivalens hovedsæde og lod sig beskue og gennemfotografere. Det var næsten til at blive helt religiøs af (skulle man have været dét i forvejen, var det en stor æstetisk bekræftelse).

FINT

Men  så kom det, som formand Østergaard havde  antydet (forudsagt):

Opklaring!!!

Og inden for den næste time blev der set 2-3 steppehøge, 1 hedehøg, 1 sort glente , 1 vandrefalk siddende på den store antenne, og 1 Lille skrigeørn., som i skrivende stund  (2330 )stadig må være i reservatet, hvilket betyder at, de som var kørt/gået/cyklet hjem stadig kan se den i morgen.

Dette var den korte version af fuglefestvalens første dag…

Ekr

En tanke om "Torsdag 9. maj"

  1. Norsk Ornitologiske Forenings Travel tur til SFF fik en forrygende første dag. Med hele 102 arter var armene helt i vejret. Inkl bomlærke, hedehøg, steppehøg, rød glente, lille skrigeørn der alle er svære at få i Norge. Og så på EN dag.
    Erik Holm Sørensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s