Gyldne dage i maj – 2. del

Varmepumpningen i første del af måneden (før kuldechokket) gav i forbindelse med de sydøstlige vinde også det håbede influx af aftenfalk. Vi måtte vente et par dage, mens vi hørte om de spredte iagttagelser af arten i den sydligere del af landet. Forventningerne var høje og blev også indfriet. Det er mange år siden, at vi har kunne gå rundt og nyde rastende aftenfalke af alle mulige slags i både køn og alder, og selvom antallet af fugle ikke tilnærmelsesvis nåede op på 1992’s højder – varmebølgen var et par dage for kortvarig – kan vi allerede nu betragte 2011 som et af artens store år i Skagen, og vi har lang obs-tid endnu. Aftenfalkens forlængede træk, når vejret er til det, kan ofte gå langt ind i første halvdel af juni. På 4 dage anslås mindst 25 fugle med 14 trækkende 10. maj på Nordstranden,- Jimmy Skat Hansen (SKAT).

Aftenfalke, Nordstrand 10/5 (Foto: JoK)

Lærkefalk var også pænt repræsenteret i perioden, det samme kan i høj grad siges om dværgfalken, hvor (SKAT) kunne notere 36 mandag 9/5 og 19 dagen efter. På de to store dage kunne SKAT også notere 174 og 108 tårnfalke, to meget høje (rekord) antal at trækkende individer af den art.

Sensationelt sås også d. 9/5 en udtrækkende Slagfalk kl 09.55 på Nordstranden. En 2k fugl, som uden tøven tonsede mod NØ, således at Grenen kun oplevede den som en prik. Fuglen var med ret stor sikkerhed set allerede 2 dage før på trækforsøg. Der var korrekt 2k fældning i hånden og ikke antydning af stropper eller anden form for fangenskabstegn. Vi var alle enige om, at der kun var en måde at se en mere spontan slagfalk på: En aflæst ring. Slagfalken er ikke officielt blevet anerkendt i den danske fauna, og det bliver den nok heller ikke før falkonererne forsvinder fra vor kultur, hvad de nok ikke gør. Slagfalken er en trækfugl, og på trods af at den er gået stærkt tilbage de seneste tiår er forlænget forårstræk en absolut teoretisk mulighed. Med en art som standfuglen Høgeørn in mente er det bevist, at rovfuglenes omstrejfen er mere varieret end som så.
(Vores Høgeørn i Skagen for et par år siden var farvemærket med ringe, som viste, at den var mærket som redeunge i Sydfrankrig.)
/EKr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s