Gyldne dage i Maj – 1. del

Perioden 7 – 10 maj blev, som forudsagt af vejrudsigten med varme fra syd og vinde fra sydøst og øst en fortravlet og imponerende række dage med stor aktivitet af såvel fugle som ornitologer. Skrigeørnene er allerede blevet behandlet mere udførligt.
Det er nogle år siden, at vi sidst har haft vejrforhold af denne art, og reaktionen fra arter som Hortulan og Biæder var også øjeblikkelig fra den første morgen. Hortulanen har efterhånden udviklet sig til en art, man ofte søger forgæves efter, og højtryksvejret gjorde da også, at de noterede hortulaner i perioden var overflyvende fugle på Grenen og Nordstranden. En anden art, som man rent trækmæssigt i en lang årrække har forbundet Hortulanen med: Vendehalsen, hvad angår talrigheden og træktiden, havde (igen) i år flytte sin hovedtræktid en uges tid frem, således at meget af hovedtrækket  havde passeret allerede i påsken. (7 indtastet i DOF basen mellem 20 april og 1. maj.)

LP som er vores forpost i det (for os) sydlige Jylland  (Bunken/Raabjerg) slog igen til med de tidlige advarsler kl. ca. 17.20  9. maj.  En sort stork havde passeret ham og var aktivt på vej mod Hulsig Hede. På det tidspunkt var Nordstranden stedet hvor koncentrationen af fuglefolk var størst, og der herskede en vis uro blandt de tilstedeværende, om hvordan man skulle greje den fugl. Der var en generel tendens til at vente til i morgen og håbe på udtræk eller f0rsøg på det tidligt. Dog ikke  hos MUNK, hvis nederste del af kroppen ikke kunne ses for bar skosåler da han styrtede ned til sin bil og forsvandt i kaskader af vand og støvskyer ind mod baglandet.

Han var knap forsvundet da EKr blev ringet op af J0K, som fortalte at storken i aktiv flugt netop ved 17.40 tiden havde passeret Storeklit med kurs direkte mod øst. Noget tydede på, at den mod almene fornuftige odds ville gøre trækforsøg ved Nordstranden. Den kom ti minutter efter samtidig med kaskader af støv og vand, inden Munken igen indtog sin plads og sammen med os andre nød den adulte fugl som trak nogle hundrede meter ud over havet, hvorefter den vendte og fløj ind i landet igen. Vi stod og håbede på en overnatning, men den gode halve time var hvad vi fik ud af den sorte stork i denne omgang.
/EKr

Sort Stork, "Finn's Bunker" 9/5-11 (JoK)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s