Tranerne

Atter i år er der ynglende traner både n0rdøst og sydvest for Skagen by, og specielt parret i reservatsøen omkring en halv km fra obs stedet på Nordstranden kan nydes  af de træksøgende feltornitologer, som i de tidlige morgentimer ofte hører tranerne jamre kraftigt – næsten lige så ofte samtidig med at Nordstrandens rørdrum pauker. Begge arters optræden som ynglende på Grenen er i øvrigt af nyere dato, som ville have været utænkeligt for blot 15 år siden..
Det kan give en særpræget morgenstemning, men overdøves ofte af trækfuglefolkets karakteristiske knævren i forventning om, hvad dagen vil byde på.
I de seneste dage er selv de mest euforiske forventninger overgået i bredfyldt mål. De brede smil er kun flygtigt blevet afløst af kortvarige skuffelser over den eller de arter, man er gået glip af, fordi man ikke kunne være to steder på en gang.
I år er mobiltelefonen mellem Grenen og Nordstranden blevet afløst af direkte radiokommunikation mellem RoC og KNP/EC, således at de to grupper lynhurtigt har kunne orientere om, hvad der er i gang med at ske netop nu.
Indtil videre har der været så meget tryk på, at der ikke har været meget tid til eftertænksom dvælen ved naturens mangfoldighed.

Det gør vi lige her et øjeblik:
Fredag 6. kom en flok på 7 traner trækkende mod nordøst på Grenen. Der var en vis tøven i flokken inden den skulle forlade kysten, og tilsyneladende havde den ene af fuglene  fået øje på Reservatsøen og et par artsfæller og derfor haft en fornemmelse af, at her var en rigtig god rasteplads for et par timers opladning inden den videre rejse mod Sverige.
Fuglen forlod flokken og begyndte en nedstigning, som dog hurtigt blev forhindret yderligere af en opstigning og tydelig markering fra den ene af søens traner: Dette var ikke en rasteplads for forsinkede gæster, men et yngleterritorium.
Budskab blev forstået. Træktranen vendte i al hast tilbage til flokken og udtrækket foregik uden yderligere forstyrrelser.
Besøgende på Grenen, Nordstranden og flagbakken har i øvrigt dagligt glæde af pendulerende traner mellem reservatet og Hulsig Hede.

PS. Dagen efter kunne man i øvrigt se 27 traner rastende på Grenen (hvor de ikke generede nogen). Dette er  et enestående højt antal rastende traner.

KNP kan melde om 3  succesrige ynglepar i Råbjerg mose, og kan desuden melde om et ryk af ynglende skarver i Reservatet fra 6 par sidste år til 34 par i år.

Tejsten i havnen har det også fint med 3 ynglepar i år.
/EKr

En tanke om "Tranerne"

  1. Lokaliteten for de 3 tranepar med unger skal være Råbjerg Mile og ikke Råbjerg Mose som angivet. Det ene par sås med 2 dununger, mens ungerne ikke kunne ses hos de to andre par. De viste dog tydelige tegn på at være ungeførende – vagtsomme, ivrigt fouragerende og fodrende usynlige unger i vegetationen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s