Skrigeørne – indtil videre!

Indtil nu (4. maj) har vi haft 4 skrigeørne på Skagenhalvøen med 2 repræsentanter af hver art. Stor Skrigeørn 18-19. april, Lille Skrigeørn: 2 25. april og den ene af dem 26. april, som blev genfundet 1.maj og 2. maj. Endelig Stor Skrigeørn 3.-4. maj.
Sjovt nok – og ikke særligt logisk blev samtlige 4 fugle opdaget om eftermiddagen, hvilket bevirkede overnatning i nærområdet og  trækforsøg den følgende dag for de 3 af dem.
Lennart Pedersen (LP), HB medlem, DOF’s ørnekoordinator og ikke mindst medlem af Skagen arbejdsgruppe opdagede 3 af de 4 ørne, hvoraf kun den ene Lille Skrigeørn endnu ikke kom længere mod NØ end Lennarts bopæl i Bunken. Den skal have et ordentligt hak i den ene vinge, så vi ved hvem det er, når den kommer…

Den Store skrigeørn fra 18 april opdagede LP, da han var ude at gå sig en fredelig aftentur nær Råbjerg Hede. Fuglen, som han så ret dårligt, men godt nok til at se hvad det var gik til overnatning i en trægruppe, og han varslede via SMS, således at alle var forberedt på modtagelse næste formiddag. kl.12.10 kunne undertegnede (EKr) så melde ud, at ørnen havde passeret Flagbakken, hvorefter den foretog det obligatoriske trækforsøg til alle tilstedeværendes fryd, for atter at vende næbbet mod SV. Der var almindelig enighed om at fuglen var en 3K, men måske var det rent faktisk nærmere en 4K,- så den får betegnelsen 3K+.

(Her følger en forbruger oplysning for nyere læsere og fuglekiggere samt de, der var mest aktive i 50’erne til starten af 80’erne:
2K er den feltornitologiske betegnelse for det andet kalenderår. Fuglen er altså kommet ud af såvel æg som rede året før. Betegnelsen blev først populær i slutfirserne og brugt som en nemmere forklaring på juv/imm./1.års /2.års…etc. (En betydelig lettelse, når man  diskuterer fuglens alder, mens man ser på den.)

 25. april var historien ikke så langt fra en gentagelse. LP kom hjem til Lodskovvad lidt i kl. 15 fra en minderig dag på Grenen med Dværgørn, 4 Kongeørne og 7-8 Havørne, krydret med 5 eller 8 hvide storke (afhængig af iagttagernes temperamenter), og glædede sig ærligt talt til at få adrenalinen droslet ned til en normaltilstand, da han pludselig inden for et par minutter ser 2 ex. af Lille Skrigeørn passere sin have og bevæge sig videre i den korrekte trækretning. Han ringede lynhurtigt til Flagbakken (EKr) hvor ørnen passerede kl. 15.10 med kurs mod Reservatet hvor den  foretog det obligatoriske trækforsøg.
2. maj dukkede fuglen igen op sent om eftermiddagen og slog sig efter det obligatoriske trækforsøg ned i Nedre Mose for at overnatte.
Næste morgen blev den i Reservatet et par timer fra kl ca. 8.30 og et par af de obliga….(fortsæt selv…). Her var mums for fotograferne. Det var en bemærkelsesværdig lys fugl, som Knud Pedersen (KnP) fik bestemt til 3K.

Lille Skrigeørn 3k, Batterivej 2/5-11. Foto: Knud Pedersen

Allerede dagen after skete det igen. Vi var igang med et vejrskifte og endnu en dag  (den 3. med over 1000 lommer og sæsonens første 2 Mellemkjover). Ved 16- tiden var trækket på Nordstranden ved at ebbe ud, og det samme var jeg. Jeg sagde farvel til de tiloversblevne kolleger og satte mig ind i bilen, trillede mod Radarstationen, da jeg fik øje på en skrigeørn igang med det obligatoriske. Jeg hoppede med behersket ildhu og håndkikkert ud af bilen for at gense gårsdagens herlige Lille Skrigeørn, og så til min forbavselse at det hverken var gårsdagens fugl eller en Lille Skrigeørn. Det var en Stor,- tilsyneladende en 2K-fugl. Jeg fumlede mobilen frem for at ringe til Alex Sand Frich (ASF) på Nordstranden, men nåede ikke at få nummeret frem på displayet, da telefonen og bogstavkombinationen ASF kom frem på displayet med en opringning. Nu skulle der krukkes lidt. Så i stedet for at sige mit navn, som jeg plejer sagde jeg: “Jeg har den,- den ligner en stor.”
Det havde ASF nu allerede set mens jeg var ved at stå ud af bilen. Et par yderligere opringninger til KnP og Rolf Christensen (RoC) fik samlet en halv snes fuglefolk lynhurtigt ved Saftevandsbakken, og de så fuglen foretage et par at de obligatoriske trækforsøg inden den noget tøvende fløj mod SV. Vi var ret sikre på, at den ville overnatte i nærområdet.
Det var også rigtigt, dags dato  (4. maj) var den ude for at foretage de obligatoriske trækforsøg, inden den for alvor fløj ned i landet… måske,- og det blev så det 24. fund af Stor Skrigeørn i Skagen.
Aldersmæssigt er fuglen på baggrund af fotomateriale (bl.a JoK’s foto nedenfor) blevet korrigeret til 3K, idet der tydeligt ses flere generationer af armsvingsfjer med 2. generationsfjer 3 steder i armen.

Stor Skrigeørn 3k, Damsted klit 4/5-11. Foto: Jørgen Kabel

Dagens PS.
Skulle vi få flere af den slags ørneoplevelser i forårets løb, lover jeg at prøve at foretage en ændring i formuleringen når det gælder trækforsøg.
/EKr

2 tanker om "Skrigeørne – indtil videre!"

  1. Det er vel også på sin plads at bringe de tilsvarende statistiske oplysninger om Stor Skrigeørn. Som nævnt ovenfor er der nu 24 fund af denne art på Skagens Odde. Det første er fra d. 4-5/5 1966. Tidligste fugle er pudsigt nok alle fra d. 18/4. Det drejer sig om følgende: 18-20/4 1981, 18/4 1982 og 18-19/4 2011. Seneste forekomst er 29-30/5 2003.

  2. Kan tilføje at der til dags dato er 39 fund af Lille Skrigeørn på Skagens Odde og det første er fra d. 29/6 1972. Tidligste er 19/4 1994 og seneste 9/7 1985.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s