“X”…Hvidnæbbet Lom

Langt de fleste aktive feltornitologer har “huller”: Fugle som de af en eller anden grund ikke -trods mange timers eftrsøgninger- har fået set. De meget avancerede har huller på verdensplan, mange har huller i Vestpalearktik (VP) og de fleste har huller i deres liste over iagttagelser i DK.
Naturbutikkens Henrik Kisbye (HK), havde det meste af vinteren snakket om (i hvert fald til mig), at i år skulle det være! Nu ville han tilrettelægge sin ferie, så han var i Skagen sidste uge af april og kunne få set Hvidnæbbet Lom, (blandt venner og ligesindede kaldet Adam på grund af det latinske efternavn Adamsii. Arten ville i så fald være en “Lifer”, hvilket på feltslang betyder, at han hverken har set arten i Danmark, VP eller den hele vide verden før.
Hans uge blev lidt mere dramatisk end forventet. For det første lod lommen vente på sig helt frem til dagen før han skulle hjem, og for os, som stod på Nordstranden den morgen blev det den værst tænkelige observation som tænkes kan af en fugl som er blevet bestemt med sikkerhed: Lige bagfra på et par km’s afstand, efter at fuglen havde passeret lige over hovederne på de 12-15 personer som stod og havde hele deres koncentration fokuseret på teleskoperne i søgen efter hvidnæbbet lom, idet den var rapporteret ca. 40 min. før lidt syd for Hirtshals og derfor ifølge retningslogik var store muligheder for at se den passere Skagen.
Nordstranden er det sted på halvøen hvor Hvidnæbbet Lom kommer nærmest land når den trækker forbi mod yngleområderne i Sibirien, og antallet ligger på en halv snes hvert år +/- (mest minus).
Mærkeligt nok sker det årligt, at folk, som står spejdende ud over det kolossale ocean for at være de første,  som kan udslynge det magiske navn ikke får  får øje på fuglen før de bliver gjort opmærksom på den fra kolleger på Grenen, eller i visse – ikke så sjældne – tilfælde slet ikke får den at se. Nordstranden har nemlig en død vinkel: LIGE OP!
Det er mere fornuftigt end man skulle tro, hvis man ikke helt kender metoden på Nordstranden, som i høj grad består af konstant horisontafsøgning med teleskop. Hvidnæbbet lom har det af uransagelige grunde med at trække meget tæt på land og ofte ret højt, og med en fart på 60-70 km/t skal der ikke mere end et par minutters manglende check af zenith, før det ulyksalige kan ske.
Det gjorde det for HK og en halv snes andre 29 april. Han havde fået sit kryds men må have følt det lidt som (for at bruge et billedsprog alle kan forstå) coitus interruptus, at have fået den imponerende nye art uden overhovedet at have set fuglens næb.
Selv den ellers så rå tone, som ellers hersker mellem hard core feltorintologer, blev lagt på hylden den dag.
Dagen efter skulle HK og makkeren Andreas Petersen (ANP)  hjem. De havde fået set en mængder af rødstrubede lommer, bl.a. den første  af  3 dage i månedsskiftet med over 1000 trækkende forbi Nordstranden. Resignationen grålighed var tæt på at overskygge det ellers perfekte vejr, da den “Adam” atter kom forbi Nordstranden. Denne gang på tilpas lang afstand til, at man kunne få øje på den!
Kort tid efter opstod den afbillede symbolske situation i luftrummet, som HK straks forevigede.

"X"... af Henrik Kisbye

HVILKET KRYDS!

Da de to københavnere ydermere fik set både slangeørn og 3 kongeørne, kunne de vende tilbage med glæde iblandet slet skjult trang til at forlænge ferien. De havde også set vejrudsigterne.

Trods de fine vejrbetingelser er antallet af Hvidnæbbet lom ikke oversteget 6 (endnu) i år. Jørgen Hulbæk (JHC) har ved hjælp af flid og gode øjne set 5. Der kan nok komme nogle stykker endnu inden Islommen traditionen tro tager over.
/EKr

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s